
Moldovenii preferă tot mai mult să cumpere online. Ce spun experții FAO despre avantajele unei platforme unice pentru producătorii agricoli de la noi
Tot mai mulți agricultori din țara noastră doresc să își vândă online produsele. În același timp, consumatorii preferă tot mai des alimente sănătoase, proaspete și ecologice, care să fie crescute local și să fie disponibile la un click distanță. Dacă înainte de COVID-19, să îți comanzi produsele alimentare de pe canapeaua de acasă părea un lux, atunci în pandemie, odată cu impunerea restricțiilor, acest lucru a devenit o necesitate.
・
Potrivit raportului „Preparing for tomorrow’s consumers today. The future of consumer markets” realizat de PricewaterhouseCoopers (PwC), la nivel mondial, unul din cinci consumatori a făcut zilnic cumpărături online în perioada pandemiei, peste jumătated dintre ei au cumpărat de la mai mulți comercianți pentru acoperirea nevoilor, iar un procent similar susține că ar plăti mai mult pentru produse fabricate local.
Autor:
Și moldovenilor începe să le placă să cumpere online. Pe parcursul semestrului II al anului 2021, prin intermediul platformelor de e-comerț din țară și de peste hotare, cu cardurile de plată emise de prestatorii de servicii de plată (PSP) din Republica Moldova au fost efectuate 3,4 milioane de plăți în valoare de 1,6 miliarde de lei. Astfel, a fost înregistrată o creștere a vânzărilor online de aproximativ 50% față de aceeași perioadă a anului 2020, se arată în raportul Băncii Naționale a Moldovei privind evoluția infrastructurii pieței financiare din Republica Moldova.
Pentru produsele agroalimentare există însă o problemă. Astfel, deși cererea consumatorilor de a cumpăra online este în creștere, în prezent, în Republica Moldova, nu există un marketplace care ar reuni toți producătorii agricoli. Acest fapt stagnează vânzările online de produse agricole, și respectiv obținerea profiturilor mai mari pentru agricultori. În acest context, pentru a încuraja digitalizarea comerțului agricol în Republica Moldova, Organizația pentru Alimentație și Agricultură a Națiunilor Unite (FAO) a lansat recent primul studiu privind dezvoltarea unei platforme comune de vânzări pentru producătorii agricoli mici și mijlocii din țara noastră. Studiul care conține referințe inclusiv la migranții moldoveni reveniți acasă, vine cu recomandări practice, începând de la infrastructură, logistică, până la modificări legislative și sporire a încrederii în comerțul online.
„Scopul principal al unei platforme comune de e-comerț va fi oferirea unei opțiuni sigure și transparente pentru producătorii agricoli de a-și vinde produsele lor, de a majora marjele de profit, de a scădea dependența lor de multipli intermediari și de a mări gradul de competitivitate”, afirmă Victor Guzun, expert internațional în domeniul businessului digital, co-autor al studiului FAO.
„Pandemia a evidențiat clar care sunt avantajele adoptării pe larg a soluțiilor digitale. Statele cu un grad înalt de utilizare a lor au făcut față mult mai bine situației pandemice. Totodată, a devenit mult mai evidentă înțelegerea și necesitatea adoptării unei abordări incluzive în dezvoltarea soluțiilor online și implicit, a comerțului online. Statele care au înțeles importanța implicării cât mai largi a actorilor din domeniul legal, de infrastructură, financiar, marketing etc, inclusiv Estonia, au făcut un salt calitativ nou în dezvoltarea comerțului online, transformând criza pandemică în oportunitate de dezvoltare.”
Victor Guzun
Autor:
Online-ul - oportunitate de promovare a produselor agricole locale și realitatea inevitabilă pentru orice fermier
În pofida dezvoltării multor servicii pe online, rata de transformare digitală a agriculturii din Moldova este mică, iar în unele localități rurale chiar inexistentă. Sunt așteptări mari odată ce Guvernul a anunțat noua prioritate de transformare digitală. În acest sens, FAO Moldova își propune să susțină efortul noului birou al viceprim-ministrului pe Digitalizare, astfel încât, acest proces să devină mult mai coordonat și adoptat.
Întrebat despre experiența vânzărilor online a fermierilor mici și mijlocii din Estonia, cea mai digitalizată țară din Europa, Victor Guzun, care este stabilit de mai mulți ani acolo, ne-a povestit că agricultorii estonieni au o capacitate mult mai bună de organizare și coordonare a acțiunilor lor, care se manifestă prin crearea de grupuri de inițiativă, cooperative și prin dezvoltarea de platforme comune de promovare, marketing și comercializare, inclusiv online.
„Spre exemplu, majoritatea producătorilor mici din regiunea Saaremaa au format un brand unic al produselor lor, promovându-se reciproc și dezvoltând o platformă de comerț online unică. O altă regiune din sudul Estoniei, Tartumaa, a creat o rețea de magazine regionale, inclusiv în capitala Tallinn, unde pot fi găsite produsele a circa 200 de producători mici”, povestește Victor Guzun.
În același timp, expertul susține că adoptarea platformelor de vânzări online de către producătorii și consumatorii din Moldova va fi una graduală și va depinde de viteza implementării elementelor lipsă a ecosistemului legat de realizarea vânzărilor online - infrastructura de transport, ambalarea, depozitarea, dezvoltarea aptitudinilor digitale și de marketing ale producătorilor.
La rândul său, Adrian Cojocaru, expert național în domeniul piețelor agricole și co-autor al studiului FAO, a evidențiază faptul că agenții schimbării și promotorii activi ai comerțului online, ar putea deveni migranții reveniți din țările cu adopție largă a soluțiilor de transformare digitală. În viziunea lui, aceștia ar putea fi urmați și de alți producători agricoli și că prin exemplul lor pot contribui la adoptarea și utilizarea mult mai largă a mecanismelor de comerț online.
„După mulți ani de muncă peste hotare, am decis să înființăm o afacere acasă. Cultivăm prune pe o suprafață de 50 de ha și având o cantitate mare de producție ne orientăm spre piața de export. Pe parcursul activității, dar și din cele observate de la producătorii locali din Italia, unde am lucrat, am înțeles cât este de important ca lumea să ne cunoască, să avem o carte de vizită, unde să prezentăm produsele, iar asta înseamnă prezența și promovarea în mediul online, în special odată cu izbucnirea pandemiei. Planificăm să dezvoltăm și o direcție de procesare a fructelor, iar o platformă unică de vânzări online ne-ar ajuta foarte mult în comerțul pe piața locală”, afirmă antreprenoarea Rodica Chișca.
Mai multe vânzări online - mai multe afaceri rurale înregistrate oficial și încasări mai mari la bugetul de stat
„Economia modernă se axează tot mai mult pe digitalizarea proceselor și agricultura de precizie. Datorită posibilității de utilizare a sateliților și a senzorilor de la distanță, informațiile sunt colectate în baze unice de date, iar în baza analizelor statistice și a interpretării automate, fermierii pot lua cele mai bune decizii de management - obţin rezultate cât mai ridicate cu costuri cât mai mici, cheltuielile cu forţa de muncă fiind, în primul rând, reduse. Digitalizarea proceselor și stimularea vânzărilor și respectiv a tranzacțiilor online sunt o oportunitate excelentă pentru stat de a stimula înregistrarea oficială a micilor producători, fiind create premise pentru sporirea plăților în bugetul statului, cum ar fi facilitarea circulației documentelor în format electronic, stimularea tranzacțiilor sau plăților online. Posibilitatea de a înregistra o afacere printr-o simplă declarație online, fără a avea nevoie de prezență fizică inutilă la mai mute etape”, a declarat expertul Adrian Cojocaru.
Oficializarea afacerilor este o necesitate și din perspectiva asigurării avantajului competitiv al afacerilor înregistrate. Odată cu oficializarea afacerilor agricole, acestea obțin mai multe șanse de dezvoltare, inclusiv faptul că vor avea mai multe oportunități de accesare a surselor de finanțare (rambursabile sau nerambursabile) pentru creșterea afacerilor.
Comercializarea și promovarea pe online rămâne o provocare pentru afacerile locale, însă sunt și exemple pozitive când micii producători dispun și de un produs atractiv și își dezvoltă o marcă comercială proprie, fiind recunoscuți în mediul online.
„Majoritatea producătorilor ar avea nevoie de sprijin organizat pentru crearea unui produs de marketing, care prin conținutul, dar și ambalajul său să inspire încrederea consumatorului final. Fermierii trebuie să deprindă abilitățile necesare pentru desfășurarea comerțului online la nivel profesionist sau semi-profesionist, pornind de la capacitatea de a plasa online o ofertă care să atragă atenția potențialului cumpărător.”
Adriana Cojocaru
Autor:
Studiul, elaborat de cei doi experți FAO, a fost realizat în lunile iulie - august a acestui an și are la bază 28 de interviuri cu diverși producători, membri ai comunității de producători agricoli mici și mijlocii. În procesul de cercetare, Victor Guzun și Adrian Cojocaru au analizat și descris procesul de implementare a unei soluții dezvoltate de la zero și a unei soluții bazate pe una din platformele existente în țară. De asemenea, au fost analizate provocările și constrângerile cu privire la operarea platformelor existente, propunând un portofoliu de intervenții necesare pentru a asigura succesul platformelor noi sau existente. FAO Moldova caută continuu posibilități de a sprijini micii producători agricoli, inclusiv prin adoptarea instrumentelor și tehnologiilor digitale.