Amendamente propuse de opoziție la legea bugetului 2022: Mai mult de jumătate din primării care au solicitat bani, cu edili ai BCS

Amendamente propuse de opoziție la legea bugetului 2022: Mai mult de jumătate din primării care au solicitat bani, cu edili ai BCS

Timp de mai bine de trei ore, la ședința din 6 decembrie, în Parlament au fost supuse discuțiilor peste 20 de amendamente la legea privind bugetul de stat pentru anul 2022. 14 dintre acestea au fost înaintate de deputații facțiunilor BCS și Șor. Prin amendementele expuse s-au solicitat bani din bugetul de stat pentru bugetele locale a mai multor sate și orașe din țară. După ore bune, niciunul din amendamente nu a fost aprobat de Legislativ.

AGORA a verificat cui „aparțin” Primăriile care solicită bani din bugetul de stat și iată ce am observat. 

În cele 14 de amendamente, aproximativ 62 de primari au solicitat bani din bugetul de stat pentru reparația drumurilor, iluminare stradală, reconstruția clădirilor, etc. 

Publicitate

Din cei 62 de primari, mai mult de jumătate sunt socialiști, mai excat este vorba de 47 de membri ai Partidului Socialiștilor. Alții șapte au candidat independent, trei sunt din partea Partidului Democrat, doi de la Partidul Șor și unul din partea Partidului Comuniștilor. 

Discuțiile nu s-au trecut fără replici în Parlament. Deputatul BCS, Grigore Novac s-a adresat președintelui Legislativului, Igor Grosu.

„Ați bătut toate recordurile și antirecordurile. Noi în legislatura trecută am susținut propunerile PAS-ului și vreau să vă rog domnule Grosu să permiteți deputaților dvs să voteze măcar un amendament al opoziției. Acționați duupă principiul „tolika sibe”, cu părere de rău” a spus Novac.

Pe de altă parte, deputatul PAS, Dan Perciun a declarat că banii publici trebuie distribuiți rațional și nu după criterii politice.

 „Vreau să le aduc aminte ședința din 16 decembrie 2020 când împărțeau banii Primăriilor afiliate. Pentru o singură localitate din raionul Orhei au dat 69 de milioane de lei în condițiile în care acolo trăiesc vreo două mii de oameni. Împărțiți oamenii doar pe criterii politice și dați doar primarilor voștri. Am zis că practica asta vicioasă o să o terminăm. Nu contează dacă oamenii trăiesc în Chișinău, Bălți sau Ungheni. Sunt toți cetățenii R. Moldova și trebuie să beneficieze în egală măsură în baza unor proiecte bine evaluate, calculate și banul publis că fie cheltuit rațional, dar nu dat pe criterii de loialitate politică” a spus Perciun. 

Amintim că, Proiectul Legii Bugetului de Stat pentru anul 2022 a fost votat în lectura a doua după trei ore de prezentare a unui șir de amendamente din partea opoziției. Partidul Șor a anunțat că se va abține de la vot. În total 55 de deputați au votat „pentru” la ședința din 6 decembrie. 

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal