Opoziția a blocat tribuna Parlamentului înainte de a se vota proiectul privind majorarea vârstei de pensionare (FOCUS)

Opoziția a blocat tribuna Parlamentului înainte de a se vota proiectul privind majorarea vârstei de pensionare (FOCUS)

Deputații Blocului Comuniștilor și Socialiștilor au ieșit cu plancarte la tribuna Parlamentului în timpul ședinței din 6 decembrie. Aceasta înainte de a fi supus votului proiectul de lege prin care se revine la limita de vârstă anterioară pentru pentru pensionare. Ulterior, și depuutații fracțiunii Partidului Șor s-au alăturat manifestului. 

Depurații din opoziție au scandat „Rușine!” și au cerut reexaminarea proiectuluui de lege prin care se prevede ca din 1 ianuarie 2022, vârsta standard de pensionare pentru bărbați să revină la 63 de ani, iar vârsta de pensionare pentru femei - 59 de ani, cu creștere treptată la 63 de ani până în 2028. 

Publicitate

La scurt timp, și deputații din fracțiunea Partidului Șor s-au alăturat colegilor de la BCS. Aceștia au cerut o pauză înainte ca proiectul să fie examinat. În pofida solicitărilor, proiectul a fost supus votului și aprobat în lectura a doua. 

Menționăm că proiectul de lege inițiat de PAS prevede și așa numita pensie pentru carieră lungă de care vor beneficia cei care au un stagiu de cotizare contributiv, în cazul femeilor cu trei ani mai mare decât stagiul standard, în cazul bărbaților - cu cinci ani mai mare decât stagiul standard.

Potrivit legii aprobate în prima lectură, se va revizui proiectul de indexare a pensiilor. Astfel, indexarea urmează să aibă loc o dată în an, în luna aprilie, în baza inflației din anul trecut și prevede un coeficient de majorare al pensiei cu 50% din creșterea economică din anul precedent care se va include în pensia calculată a cetățenilor. Această majorare va fi oferită ca sumă fixă pentru toți la fel.

Amintim că, anterior, la 16 decembrie 2020, Parlamentul a aprobat micșorarea vârstei standard de pensionare, care urma să intre în vigoare la 1 ianuarie 2022. Proiectul propune stabilirea vârstei standard de pensionare de 57 de ani pentru femei și de 62 de ani – pentru bărbați.

Conform datelor CNAS, la 01.04.2021, în R. Moldova erau 520.162 de pensionari. Datele mai arată că pensia media era de aproximativ 2.130 lei. În același timp, suma minimă a unei pensii pentru limită de vârstă era de 1.143 lei.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal