CtEDO constată: La ședința în care Vlad Filat a rămas fără imunitate parlamentară nu i-a fost încălcată prezumția de nevinovăție

CtEDO constată: La ședința în care Vlad Filat a rămas fără imunitate parlamentară nu i-a fost încălcată prezumția de nevinovăție

La ședința Parlamentului din 15 octombrie 2015, când a fost ridicată imunitatea fostului premier Vlad Filat, nu a fost încălcată prezumția de nevinovăție în raport cu acesta. Concluzia aparține Curții Europeane a Drepturilor Omului (CtEDO) și se conține într-o hotărâre publicată la 7 decembrie.

Potrivit hotărârii CtEDO se menționează că în urma examinării cauzei s-a constatat că „nici observațiile făcute de procurorul general în cadrul ședinței Parlamentului din 15 octombrie 2015 și nici motivarea expusă în cererea scrisă a acestuia, citită în această ședință de președintele Parlamentului, nu a încălcat dreptul reclamantului (Vlad Filat) de a fi prezumat nevinovat până la probarea vinovăției. .

„CtEDO declară admisibilă plângerea în temeiul articolului 6 § 2 din Convenție, în partea sa referitoare la declarațiile unor funcționari ai statului în timpul ședinței Parlamentului din 15 octombrie 2015, iar restul cererii inadmisibile. Instanța hotărăște că nu a existat nicio încălcare a articolului 6 § 2 din Convenție.

Publicitate

Pe pagina sa de Facebook, Vlad Filat precizează că: „Hotărârea CtEDO de astăzi, nu se referă la procesul de judecată în care am fost condamnat. Ilegalitățile comise în timpul procesului de judecată, fac obiectul unei plângeri separate, care a trecut etapa expunerilor părților, urmând a fi pronunțată o altă hotărâre CtEDO”.

Fostul premier mai notează că hotărârea CtEDO ține de plângerea înregistrată în anul 2016, în care a invocat și condițiile de detenție în care s-a aflat.

Citește și: EXCLUSIV! Decizie din 2016, privind confiscarea bunurilor lui Vlad Filat, în sumă de peste 472,5 milioane lei, neexecutată până în prezent (DOC)

Amintim că Vlad Filat a fost condamnat la nouă ani de închisoare, pentru trafic de influență. Filat a fost arestat în anul 2015, în urma unui denunț făcut de Ilan Șor, primar de Orhei.

Vezi și: Patru ani de la reținerea lui Vlad Filat. Cum au evoluat dosarele ex-premierului în ultimul an

În decembrie 2019 fostul prim-ministru al Republicii Moldova a fost eliberat condiționat din Penitenciarul nr. 13 din capitală, acolo unde își ispășea pedeapsa cu închisoarea.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal