
CtEDO constată: La ședința în care Vlad Filat a rămas fără imunitate parlamentară nu i-a fost încălcată prezumția de nevinovăție
La ședința Parlamentului din 15 octombrie 2015, când a fost ridicată imunitatea fostului premier Vlad Filat, nu a fost încălcată prezumția de nevinovăție în raport cu acesta. Concluzia aparține Curții Europeane a Drepturilor Omului (CtEDO) și se conține într-o hotărâre publicată la 7 decembrie.
・
Potrivit hotărârii CtEDO se menționează că în urma examinării cauzei s-a constatat că „nici observațiile făcute de procurorul general în cadrul ședinței Parlamentului din 15 octombrie 2015 și nici motivarea expusă în cererea scrisă a acestuia, citită în această ședință de președintele Parlamentului, nu a încălcat dreptul reclamantului (Vlad Filat) de a fi prezumat nevinovat până la probarea vinovăției. .
„CtEDO declară admisibilă plângerea în temeiul articolului 6 § 2 din Convenție, în partea sa referitoare la declarațiile unor funcționari ai statului în timpul ședinței Parlamentului din 15 octombrie 2015, iar restul cererii inadmisibile. Instanța hotărăște că nu a existat nicio încălcare a articolului 6 § 2 din Convenție.
Pe pagina sa de Facebook, Vlad Filat precizează că: „Hotărârea CtEDO de astăzi, nu se referă la procesul de judecată în care am fost condamnat. Ilegalitățile comise în timpul procesului de judecată, fac obiectul unei plângeri separate, care a trecut etapa expunerilor părților, urmând a fi pronunțată o altă hotărâre CtEDO”.
Fostul premier mai notează că hotărârea CtEDO ține de plângerea înregistrată în anul 2016, în care a invocat și condițiile de detenție în care s-a aflat.
Amintim că Vlad Filat a fost condamnat la nouă ani de închisoare, pentru trafic de influență. Filat a fost arestat în anul 2015, în urma unui denunț făcut de Ilan Șor, primar de Orhei.
Vezi și: Patru ani de la reținerea lui Vlad Filat. Cum au evoluat dosarele ex-premierului în ultimul an
În decembrie 2019 fostul prim-ministru al Republicii Moldova a fost eliberat condiționat din Penitenciarul nr. 13 din capitală, acolo unde își ispășea pedeapsa cu închisoarea.