
#prieteniiAGORA | Radu Cheltuiala, despre impedimentele organizării evenimentelor: „La anul, unele festivaluri s-ar putea să nu mai aibă loc”
Pandemia a dat peste cap multe planuri, în special, în ceea ce privește organizarea și desfășurarea evenimentelor mari, precum diferite festivaluri sau concerte. În contextul restricțiilor impuse, multe domenii s-au orientat spre digitalizare, însă mediul online nu poate hrăni nevoia de evenimente în aer liber și nici să reducă angoasa izolării. Totodată, această perioadă a scos la iveală mai multe probleme și impedimente la nivel de autorități locale. De această părere este Radu Cheltuiala, care activează în acest domeniu de mai bine de nouă ani și care a ales să facă parte și din comunitatea noastră, iar prin acest gest, să susțină presa liberă.
・
În programul de activitate al Guvernului, unul dintre obiectivele de dezvoltare prevede creșterea numărului de evenimente culturale cu 20% până în 2025. Acest lucru i-a atras atenția lui Radu.
„Ca să vedem pe cine ne putem baza pentru a obține această creștere, sunt de părere că este vorba despre sectorul privat. Anume acest sector, peste tot în lume și la noi, în Republica Moldova, organizează cele mai mari evenimente culturale”, explică antreprenorul.
Radu identifică trei impedimente care ar putea împiedica realizarea planului trasat de Guvern.
De la anularea evenimentelor, la reguli noi de organizare de pe o zi pe alta
„În perioada de pandemie, noi am vorbit foarte mult despre teatre, despre faptul că acestea și-au închis sălile și despre ce se poate face în acest domeniu. Este foarte bine acest lucru și eu sunt pentru deschiderea lor. Dar să nu uităm că majoritatea teatrelor și sălilor sunt de stat, iar ele nu vor falimenta niciodată. Despre organizatorii privați, care sunt pe cont propriu și mulți dintre ei au falimentat, nu s-a vorbit niciodată”, spune Radu.

Potrivit lui, în domeniul organizării de evenimente nu s-a implementat nimic. În acest timp a ținut să supraviețuiască, să facă minimul necesar ca să se poată concentra și pe altceva, pentru că nu i-a fost afectat doar jobul, ci și întreaga activitate și sursa de venit.
„De exemplu, în turism s-au întreprins acțiuni, precum vacanțe de returnare a banilor. În sectorul HoReCa au fost reduceri de TVA. Noi nu am primit nimic din toate astea și doar noi am făcut returnări de milioane de lei la clienți. Asta a fost foarte complicat și nu am primit nicio susținere”, mai afirmă Radu Cheltuiala.
Timp de mai bine de un an, Radu, ca toți cei din acest domeniu, s-a trezit cu evenimente amânate sau anulate pe ultima sută de metri, după ce a muncit mult la pregătirea acestora. A vrut să organizeze ceva, dar nu a putut. Și când a văzut o luminiță și a reușit să-și recapete speranța în posibilitatea organizării unui eveniment, apăreau reguli noi, schimbate și ajustate din mers.
„Se permitea evenimentul cu anumite restricții, noi ne pregăteam, iar apoi, săptămâna următoare, brusc ni se spunea că se interzice totul. Un an și ceva nu am făcut nimic, deci putem vorbi despre zeci de evenimente pe care le-am ratat”, spune Radu.
Deși noul ghid permite organizarea evenimentelor, pe timp de Cod Portocaliu, cu jumătate din sală, Radu evită să facă ceva.
Noi avem aceleași cheltuieli, fie că sala este plină, fie că este pe jumătate. Asta ar însemna că noi, dacă facem evenimentul, ar trebui să dublăm prețul biletului. Să ne imaginăm, cineva care plătea 500-700 de lei pentru un bilet, acum ar putea să plătească până la 1.500 de lei.
Radu Cheltuiala
Autor:

Ceea ce-l afectează și mai mult în această perioadă este faptul că jumătate de sală de spectatori se adună cu greu, pe când înainte putea declara sold out cu două săptămâni înainte de eveniment pentru o sală întreagă.
„Mai este acum și cerința de obligativitate a vaccinării, într-o țară unde doar o treime sunt vaccinați. Respectiv, noi trebuie să excludem 2/3 de clienți din baza noastră. Ei trebuie să meargă și să-și facă teste care pot să coste cât prețul unui bilet. Desigur că mulți renunță”, mai spune Radu.
Noi suntem sectorul privat și obținem profit, dar în Republica Moldova să obții profit este un păcat.
Radu Cheltuiala
Autor:
O altă problemă evidențiată de Radu ține de finanțare. Programul de guvernare în domeniul culturii prevede, în calitate de acțiuni prioritare, cofinanțarea proiectelor cultural-artistice în parteneriat cu autoritățile publice locale și sectorul privat.
„Eu când am citit, m-am bucurat foarte mult. Adresându-mă la Ministerul Culturii pentru concertul de aniversarea lui Eugen Doga la 85 de ani, am primit răspuns că se finanțează doar evenimentele culturale non-profit, deși scrie clar despre parteneriate public-private cu sectorul privat”.
Radu susține că, atunci când organizează evenimente, colaborează cu toate instituțiile muzicale de stat. În prezent, însă, spune că unele instituții nu i-ar oferi toată susținerea de care ar avea nevoie.
Gratuit - da, cu plată - ba!
Conform legislației, sectorul privat nu poate organiza evenimente publice la care să se permită comercializarea băuturilor alcoolice, inclusiv vin sau bere. Totuși, acest lucru este permis la evenimentele organizate de stat, precum Ziua Vinului sau Hramul Orașului, iar Radu nu este de acord cu această prevedere.
În luna august a anului 2021, Direcția Comerț a Primăriei Chișinău a oferit un răspuns oficial organizatorilor de evenimente, în care comunică refuzul comerțului vinului și berii, făcând referire la legislație.
Directia comert al Primariei Chisinau by Writer only on Scribd
„Statul are monopol. Este o „țară democratică, toți sunt egali conform instituției”. Nu înțeleg care a fost motivația legiuitorului, sau ce probleme trebuiau rezolvate. Dacă se dorea scăderea consumului de vin, atunci și statul ar fi trebuit să aibă această interdicție”, spune el.
Potrivit lui, din aceste considerente, există un mare pericol ca astfel de evenimente ca Street Food, Wine Festival, Beer Mania, care promovează producătorii locali de bere și vin, să nu mai aibă loc anul viitor.
„La Beer Mania, care a avut loc în septembrie, toți producătorii care au participat au primit amenzi, care cumulativ au depășit suma de 100 de mii de lei. Toți cunosc, nimeni nu face gălăgie pentru că este le frică de faptul că autoritățile se vor supăra, iar nouă ne va fi mai greu să supraviețuim”, mai susține Radu.
Noi nu cerem susținere sau finanțare, vrem condiții egale.
Radu Cheltuiala
Autor:
Organizatorul de evenimente afirmă că, în țările vecine, statul investește și promovează evenimentele organizate de sectorul privat.
„În Cluj, Primăria investește în Untold – eveniment privat. În Craiova – Primăria a investit un milion de euro într-un eveniment privat - The Artist. Un festival similar de Street Food și vin are loc chiar în București, în Casa Poporului, în Parlamentul României, unde se comercializează vin. Casa Poporului e a poporului”, mai spune acesta.
În așa mod, niciodată nu vom reuși să organizăm evenimente mari. Pentru anul viitor deja trebuie să căutăm alte locații, în alte orașe, pentru că nu se va mai permite să organizăm astfel de evenimente.
Radu Cheltuiala
Autor:
Mediul online, incompatibil cu evenimentele culturale
Radu este de părere că evenimentele culturale nu pot fi trecute în mediul online.

„Dacă vorbim de evenimente muzicale, oamenii vin pentru a vedea artistul. De ce să plătească ei pentru un festival pe care pot să-l vadă pe Internet, când pot pur și simplu să caute același artist și să-l urmărească pe YouTube sau pe alte rețele. Nu este nicio diferență dacă îl vezi live sau într-o înregistrare pe YouTube. Dacă vorbim despre evenimente gastronomice, trebuie să fii acolo, să guști mâncarea, să simți mirosul acela, online-ul nu poate să-ți transmită toate aceste detalii”, explică Radu Cheltuiala.
Ce-ar fi viața fără cultură, fără muzică, fără sărbători, fără să ne adunăm împreună? Totul este parte din viață.
Radu Cheltuiala
Autor:
Hai și tu în comunitatea AGORA!
AGORA a lansat, la 30 aprilie 2020, opțiunea de abonamente SUSȚINĂTOR, FAN sau AMBASADOR. Până acum, 299 de persoane fizice sau juridice au ales să ne susțină. Pentru că simțim, la propriu, susținerea comunității, ne-am propus să vă dedicăm vouă atenția și timpul nostru. Venim să vă arătăm cine sunt o parte dintre #prieteniiAGORA.
Devino membru al comunității AGORA. Susține jurnalismul independent din Republica Moldova. Ajută-ne să continuăm să scriem despre cele mai importante evenimente din țară și din afara ei. Mai mult, odată intrat în comunitatea noastră, ne angajăm să-ți facem cunoscută povestea sau să scriem despre tema ta de interes.