E vremea corporativelor! În ce condiții se pot organiza evenimente festive private în restaurantele din capitală

E vremea corporativelor! În ce condiții se pot organiza evenimente festive private în restaurantele din capitală

Luna decembrie e vremea petrecerilor corporative. Tot mai multe companii sunt în căutarea ofertelor, iar paginile localurilor abundă în anunțuri și prețuri fierbinți. Astfel de petreceri pot aduna la un loc și câteva sute de persoane. Totuși, din 8 noiembrie în R. Moldova a fost interzisă organizarea evenimentelor festive private. Am contactat reprezentanții mai multor localuri să aflăm în ce condiții pot fi ele organizate în contextul epimediologic. Iar ce spune buchia legii, vă explicăm în continuare.

Liber la corporativ, cu și fără certificat COVID

Am telefonat la câteva dintre localurile din Chișinău și ne-am dat drept potențiali clienți care caută să organizeze un eveniment corporativ cu aproximativ 100 de invitați. Din discuțiile pe care le-am avut cu administratorii, aflăm că fiecare își stabilește propriile reguli și măsuri de control.

Publicitate

„Sala mare este liberă. Capacitatea sălii este de la 50 la 180 de persoane. Noi lucrăm doar cu vaccin, test antigen rapid, se permite și din farmacie, nu e necesar test din laborator”, ne-a spus o administratoare.

Alți administratori ne-au avertizat că vor asigura accesul invitaților doar în baza unei liste pregătite din timp.

„Lasă să vină cu certificat de vaccin sau test și noi vă dăm să îndepliniți lista oaspeților. Se poate și expres test, noi verificăm și febra, tot ok, care nu are vaccin poate să facă și expres test”, ne-a spus administratoarea.

La alt local am fost informați că nu e obligatoriu ca toți invitații să prezinte test negativ sau certificat verde.

„Totuși dacă dumneavoastră decideți, în caz că nu o să aibă toți teste vaccin, mai bine să fie 60% din invitați să aibă teste și vaccin, nu-i neapărat ca toți 100 să-l prezinte. Restul 40 de persoane le luăm sub răspunderea noastră”, ne-a spus reprezentanta unui alt local.

Ce spune norma legală

La 22 septembrie curent, autoritățile au venit cu noi reglementări ale restricțiilor în funcție de numărul de cazuri de COVID înregistrate. Respectiv au fost stabilite patru Coduri de incidență COVID - Galben, Verde, Portocaliu și Roșu - care prevăd restricții diferite. În acea perioadă R. Moldova se afla sub Cod Roșu, ceea ce însemna că evenimentele private urmau să fie permise cu participarea a cel mult 100 de persoane în spații interioare sau, respectiv, 150 de persoane în spații exterioare, cu asigurarea în spațiul de deservire a unei suprafețe de cel puțin doi metri pătrați cu obligația ca aceștia să prezinte certificatul COVID-19.

Totuși, în a doua jumătate a lunii octombrie, în țara noastră se înregistrau noi recorduri negative. Apogeul a fost atins la 20 octombrie, atunci când au fost confirmate 2.068 de cazuri noi și alte 37 de decese. Prin urmare, membrii CNESP au decis interzicerea organizării evenimentelor festive private începând cu 8 noiembrie.

Din a doua jumătate a lunii noiembrie Republica Moldova înregistrează un trend descendent la capitolul cazuri noi de infecție și recent a intrat sub Cod Portocaliu de incidență COVID-19. Asta înseamnă că în lipsa unor alte noi reglementări privind organizarea evenimentelor ne conducem de aceeași din 22 septembrie, care prevede că în Cod Portocaliu organizarea evenimentelor festive (nunți, botezuri, corporative etc.) se permite cu maxim 200 de persoane în spații închise și 250 de persoane în spații deschise, cu asigurarea unei distanțe de doi metri pătrați între participanți.

Totodată, toți clienții sunt obligați să prezinte certificatul de vaccinare COVID-19 sau un test negativ.

...

Amintim că la 26 noiembrie curent, în R. Moldova a fost prelungită starea de urgență până pe 15 ianuarie 2022. Atunci membrii CNESP au decis să mențină aceleași restricții la nivel național, cu posibilitatea de revizuire în funcție de evoluția situației epidemiologice.

Totuși, în ciuda trendului descendent înregistrat pe parcursul ultimelor săptămâni, responsabilii din sănătate evidențiază că situația epidemiologică la nivel internaţional se confruntă cu noi provocări. Omicron este varianta cu cele mai multe mutații detectate de la începutul pandemiei până în prezent, ceea ce prezintă îngrijorare, deoarece ar putea fi asociată cu o transmisibilitate mai înaltă şi cu un risc crescut de reinfecţii.

Astfel, în continuare se recomandă respectarea măsurilor de prevenire și control a infecției, cum ar fi utilizarea măştilor de protecţie, urmărirea contacţilor şi distanţarea fizică.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

  • Facebook
  • Instagram
  • Youtube
  • Twitter
  • Telegram
  • RSS Feed

APLICAȚIE

  • App Store
  • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
  • Mastercard
  • Visa
  • PayPal