Agricultorii se declară nemulțumiți de tărăgănarea achitării datoriilor. Statul nu a achitat până în prezent circa 300 milioane de lei pentru măsuri de subvenționare și compensații producătorilor de fructe care s-au acumulat în 2014.
Pe 20 mai 2015 Chiril Gaburici le-a dat asigurări agricultorilor că la următoarea ședință a Executivului va fi examinat proiectul de hotărâre privind datoriile rămase ca restanţă din fondul de subvenționare din anul 2014, astfel încât, în cel mai scurt timp, fermierii să poată primi banii.
Se pare că acest lucru nu s-a produs, iar achitarea datoriilor acumulate față de agricultori în 2014, este amânată din nou.
„Până în prezent nu a fost publicat Regulamentul de subvenționare, aprobat încă pe data de 20 mai. Parcă intenționat tergiversează publicarea pentru a plăți datoriile la subvenții cât mai târziu. De la Ministerul Finanțelor noi am aflat că nici în iunie aceste datorii în sumă de 230 milioane lei nu vor fi plătite” afirmă Alexandru Slusari, Preşedintele Uniunii Producătorilor Agricoli, UniAgroProtect.
Totodată pe 29 martie Ministrul Agriculturii a anunțat în cadrul conferinței de presă, faptul că în scurt timp vor fi efectuate restanțele la plăți pentru producătorilor de mere și de struguri tehnici, care au avut de suferit de pe urma restricțiilor impuse de Federația Rusă în anii precedenți.
Însă compensațiile le vor primi doar agricultorii care dispun de suprafețe mai mici de 15 ha, din cauza lipsei de surse financiare pentru marii producători de fructe.
„Rămâne incertitudinea în privința achitării datoriilor la compensațiile producătorilor de fructe, care dispun de suprafețele de livezi mai mare de 15 ha. Ministerul Agriculturii afirmă că datoriile vor fi plătite la toți, în timp ce Ministerul Finanțelor spune ca nu sunt bani pentru acei care au mai mult de 15 ha.
În fiecare zi primesc zeci de telefoane cu întrebări despre achitarea datoriilor și nu pot răspunde răspicat agricultorilor. Orice ban sau măcar informație veridica o obțin cu extremă dificultate de la autoritățile statului. Acum, când situația financiara și climaterică în sectorul agrar este extrem de dificilă, autoritățile prin acțiunile sale nechibzuite mai toarnă benzina în foc”, declară Preşedintele UniAgroProtect.
De remarcat că anterior mai multe asociații de agricultori au anunțat amânarea protestelor de pe 27 mai. Astfel, este așteptat faptul ca Parlamentul și Guvernul să-și onoreze obligațiunile asumate public pentru a soluționa problemele agricultorilor. Totodată fermierii declară că propunerile asumate poartă un caracter pronunțat politic, în contextul alegerilor locale din 14 iunie.
Vezi și aceste știri
Advertoriale

Victoriabank investește în inovații și își întărește statutul de bancă digitală. Rețeaua de bancomate, modernizată cu 100 de ATM-uri de ultimă generație

Ești în căutarea unei locuințe? Află cum poți cumpăra apartamentul perfect lângă parc, în câțiva pași simpli
