Diaconul Ghenadie Valuța cere o nouă ședință de Judecată bisericească: „Ceea ce e scris, eu n-am făcut, după memoria mea. Trebuie să fii dement să-ți pui în pericol cariera și familia”

Diaconul Ghenadie Valuța cere o nouă ședință de Judecată bisericească: „Ceea ce e scris, eu n-am făcut, după memoria mea. Trebuie să fii dement să-ți pui în pericol cariera și familia”

Diaconul Ghenadie Valuța cere să fie revizuită decizia prin care a fost exclus din rândurile clerului Bisericii Ortodoxe din Moldova. Mai exact, preotul afirmă că n-ar fi săvârșit faptele invocate în acuzațiile din timpul Judecății Bisericești și solicită o nouă ședință, în care să-și prezinte propriile probe.

Diaconul Ghenadie Valuța susține că ar fi fost invitat la Mitropolitul Vladimir la 10 noiembrie. Din spuse lui Valuța, Mitropolitul i-ar fi cerut să numească o altă persoană în funcție de casieră a bisericii în care slujește, așa cum ar fi existat anumite plângeri. Acesta mai afirmă că după ce ar fi înștiințat persoana că va fi eliberată din funcție, ar fi primit amenințări, iar la scurt timp a fost chemat la judecată mitropolitană.

„Am venit cu membrii consiliului bisericii, în număr de opt persoane. Judecata a ascultat cele trei persoane reclamante. Iar eu am fost ascultat foarte laconic. La capitolul argumentare și prezentare de dovezi n-am dus nimic la bun sfârșit. Consilierilor li s-a spus că n-au fost chemați și n-a intrat nimeni să dea mărturii. N-am înțeles de ce a fost așa de repede”, spune preotul.

Publicitate

Valuța afirmă că faptele invocate în învinuire nu le-ar fi sâvârșit. Mai mult, solicită să i se prezinte probele, pe care nu le-ar fi primit.

„Ceea ce e scris eu n-am făcut după memoria mea, că-s conștient și îmi dau seama ce fac. Trebuie să fii dement să-ți pui în pericol cariera și familia. Mai ales că eu am trecut prin aceste ispite și am depus jurământ și doi ani sunt dovada acestei schimbări”, adaugă Valuța.

Prin urmare, preotul cere Mitropolitului Vladimir să permită o a doua ședință de Judecată Mitropolitană în care Valuța să prezinte propriile probe.

Preotul se plânge că a rămas fără surse de venit și că n-ar avea posibilitatea să-și întrețină familia.

AGORA amintește că diaconul Ghenadie Valuța a fost exclus din rândurile clerului Bisericii Ortodoxe din Moldova începând cu data de 3 decembrie. Un decret în acest sens a fost semnat de Mitropolitul Vladimir.

„Prin prezentul, ca urmare a deciziei Judecății Bisericești cu nr. 1-21 din data de 02.12.2021, care Vă constată vinovăția exprimată prin agresiune fizică în privința membrilor familiei, comportamentul manipulator, demagogic și neadecvat unui slujitor bisericesc, cât și pentru asumarea samavolnică a administrării treburilor parohiale și depășirea atribuțiilor clericale, Sfinția Voastră sunteți oprit de a săvârși cele sfinte și exclus din clerul Bisericii Ortodoxe din Moldova, începând cu dat de 3 decembrie 2021”, se arată în decretul publicat de Mitropolie.

AGORA amintește că Ghenadie Văluța a ajuns în atenția opiniei publice de mai multe ori. În vara anului 2019, acesta a fost surprins conducând o mașină în spatele căreia era legat cu un lanț un câine. Automobilul a fost stopat de alți trecători. În replică, Valuța a menționat atunci că circula cu o viteză foarte mică și că a recurs la acest gest pentru că patrupedul ar fi fost foarte violent. Ulterior dosarul penal pe acest caz a fost clasat de procurori. Acesta a fost totuși amendat cu 1.200 de lei pentru „cruzime față de animale”.

Valuța a făcut și obiectul mai multor condamnări din partea instanțelor de judecată, fiind obligat să aducă scuze publice comunității LGBT și să achite 12 mii de lei. Totodată, acesta a fost suspendat de mai multe ori din funcția de diacon.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal