
Eliberați fără evaluare? Carențele depistate de Guvern în legea privind amnistia celor peste 1700 de pușcăriași
Guvernul a avizat pozitiv în cadrul ședinței din 8 decembrie proiectul privind amnistia a 1 723 de pușcăriași, cu ocazia aniversării a trei decenii de independență, dar a depistat o serie de carențe și a venit și cu mai multe recomandări și sugestii.
・
Astfel, în ceea ce privește criteriile pe care trebuie să le întrunească învinuitul și inculpatul în vederea amnistierii, acestea nu au fost prevăzute în proiectul de lege. În acest sens, Cabinetul de Miniștri consideră oportun ca autorul proiectului să prevadă anumite criterii de evaluare a învinuitului și a inculpatului, de exemplu existența căinței active, acesta fiind un element indispensabil aplicării unui act de clemență, astfel cum a fost prevăzut în legea privind amnistia în legătură cu aniversarea a 25-a de la proclamarea independenței Republicii Moldova.
La compartimentul „Fundamentarea economico-financiară” din nota informativă la proiect se menționează că cheltuielile aferente procedurii de amnistie se estimează la circa 9,5 mil. lei pentru 1 723 de condamnați care cad sub incidența legii.
În acest context, Guvernul consideră necesară completarea notei informative prin indicarea că cheltuielile respective se vor efectua din bugetul Administrației Naționale a Penitenciarelor, din contul economiilor ca urmare a eliberării celor 1 723 de deținuți.„Astfel, menționăm că conform raportului pentru primul semestru al anului 2021, prezentat de Administrația Națională a Penitenciarelor, costul mediu pentru alimentarea unui deținut pe zi este de 16,03 lei. Respectiv, anual se pot face economii în sumă de 10 mil. lei pentru întreținerea a 1 723 de condamnați”, se arată în aviz.
Totodată, a se atrage atenția la nota informativă că un act de amnistie nu poate avea drept temei juridic situația epidemiologică din țară și prevenirea răspândirii infecției COVID-19 în rândul persoanelor condamnate.
„Or, urmează a se analiza actul de amnistie din perspectiva scopului legii penale, și anume, restabilirea echității sociale, corectarea și resocializarea condamnatului, precum și prevenirea săvârșirii de noi infracțiuni atât din partea condamnaților, cât și a altor persoane”, se menționează în aviz.
Suplimentar, la nota informativă a proiectului nu există nicio analiză/studiu care ar reflecta nivelul de reabilitare socială a condamnaților, urmare eliberării din locurile de detenție și dacă aceștia în continuare recurg la săvârșirea infracțiunilor.
Amintim că Comisia juridică, numiri și imunități a aprobat raportul pentru proiectul de lege privind amnistia în legătură cu aniversarea a 30 de ani de la proclamarea Independenței Republicii Moldova.
Menționăm că, la eliberarea din locul de detenție, persoanele vor primi o indemnizație unică în valoare de 75 la sută din salariul mediu pe economie, care, în acest an, este de 7.953 lei. Astfel, implementarea acestui proiect de lege prevede cheltuieli în sumă de 9.514.612 lei.