Patru sculptori de marcă de la noi vernisează la Muzeul Național de Artă al Moldovei. Iată genericul expoziției

Patru sculptori de marcă de la noi vernisează la Muzeul Național de Artă al Moldovei. Iată genericul expoziției

O expoziție de grup, cu o denumire provocatoare - 4 spre Maturare -, cuvântul maturare, ca termen fiind mai des folosit în vinificație, însă poate fi extrapolat și folosit și pentru cei patru sculptori care expun: Ion ZDERCIUC, Ion BOLOCAN, Mihai DAMIAN și Ioan GRECU. Expoziția va fi deschisă din 10 decembrie și disponibilă publicului larg până pe 9 ianuarie 2022. 

Patru feluri de a face sculptură

Despărțiți ca timp artistic de o generație, de la Ion ZDERCIUC la Ioan GRECU, cei prezenți pe simeze sunt artiștii care practică SCULPTURA în adevăratul sens al cuvântului, de la cioplitul în lemn și piatră, până la prelucrarea metalelor. Patru sculptori maturi și polivalenți, diferiți ca viziune plastică și estetică a formelor.

Publicitate

Expoziția 4 spre Maturare - Ion ZDERCIUC, Ion BOLOCAN, Mihai DAMIAN și Ioan GRECU, pune în dialog patru caractere diferite, cu ADN-uri sofisticate, într-o expoziție comună, intercalându-le creațiile cu noi valențe artistice de a fi întru SCULPTURĂ.

Păreri de la specialiști în domeniu

„Sculptorul Ion Zderciuc s-a afirmat la sfârşitul anilor optzeci, devenind cunoscut şi apreciat datorită monumentelor consacrate unor personalități din domeniul culturii naționale, monumente instalate pe teritoriul Republicii Moldova şi peste hotarele ei. Publicul admiră şi prețuieşte şi alte aspecte ale creației sale complexe care se distinge prin originalitatea ideilor, măiestrie, profesionalism, capacitatea de a pune în valoare particularitățile materialului ales pentru sculpturile sale.”

Ludmila Toma, Doctor în Studiul Artelor

Autor:

„Ion Bolocan este o figură proeminentă în arta Republicii Moldova, care lucrează remarcabil și creează figuri plastice, conferindu-le formă naturală. Sculptura maestrului dă naştere la o mulţime de idei, impulsuri şi sentimente. În ultimii ani, nu am mai văzut lucrări cu o astfel de plasticitate palpabilă. Artistul ştie exact cum să creeze operele sale și nu lasă niciun detaliu la întâmplare.”

Liviu HÂNCU

Autor:

„Metafora este una dintre tendinţele artei lui Mihai Damian chiar de la începuturile creaţiei sale. În sculpturile sale, ideea și forma, fuzionând prin intermediul unor sintaxe neordinare, concresc organic, promovând mesage inedite și memorabile. Opera plasticianului îmbină original estetica formelor rigide de sorginte geometrică cu cea a plasticității mlădioase a antropomorfului, promovând în același timp frumusețea și expresivitatea distinctă a granitului, bronzului, marmurei, pietrei și lemnului.”

Constantin Spânu, Doctor în Studiul Artelor

Autor:

...

„Lucrările sculptate de Ioan Grecu alterneaza volumele monumentale cu dimensiunile condensate sau minimale. Indiferent de suport (bronz, piatră, metal, lemn), artistul combină în mod echilibrat temele figurative cu cele geometrice. Din punct de vedere formal, preferă asimetriile, deformările, stilizările subtile, menite să evite soluțiile banale sau previzibile. În plan social, este favorabil ideii de culturalizare a spațiului public, de estetizare a acestuia, prin intervenții artistice care să individualizeze plăcut ambientul în care trăim.”

Petru Bejan în Ziarul de Iași, Grecul de la Chișinău

Autor:

Expoziția este deschisă publicului până pe 9 ianuarie 2022.

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal