Guvernul dă aviz pozitiv pentru moratoriu de șase luni în eliberarea autorizațiilor de construcție a stațiilor PECO. Alte prevederi ale proiectului

Guvernul dă aviz pozitiv pentru moratoriu de șase luni în eliberarea autorizațiilor de construcție a stațiilor PECO. Alte prevederi ale proiectului

Un proiect de lege, care prevede aplicarea unui moratoriu de șase luni asupra eliberării autorizațiilor de construcție a stațiilor de alimentare cu produse petroliere principale și gaze lichefiate, a fost avizat pozitiv de Cabinetul de miniștri la ședința din 8 decembrie. 

Proiectul prevede modificări la mai multe acte normative ce se referă la activitatea operatorilor de pe piața produselor petroliere. Inițiativa prevede dezvoltarea liberei concurențe, cât și eficiența în acest sector.

Pe lângă moratoriul de jumătate de an privind construcția stațiilor PECO, se planifică și anularea taxei fixe de licență care la moment constituie 260 de mii de lei per import. În schimb, se prevede aplicarea taxei generale a licenței în mărime de 3250 de lei.

Publicitate

„Măsura vine urmare a constatării aplicării neuniforme a taxelor pentru eliberarea licențelor pentru importul și comercializarea angro a benzinei/motorinei și importul și comercializarea angro a gazului lichefiat”, argumentează decizia Guvernul.

La fel, se propune introducerea taxei în structura accizelor la importul produselor petroliere de 10 lei per tonă. Aceste taxe se preconizează că vor facilita accesul noilor operatori, care au capacități reduse, pe piața angro a carburanților, dat fiind faptul că aceștia nu vor suporta costuri ulterioare în desfășurarea afacerii. Prin această modificare, se va asigura și egalitatea tuturor participanților pieței în raport cu statul, care licențiază desfășurarea acestei activități de întreprinzător.

Mai mult decât atât, pentru a exclude apariția intermediarilor pe piață și a reduce riscul de contrabandă, se propune și interzicerea revânzării angro a produsele petroliere.

În același proiect se prevede majorarea cuantumului sancțiunilor contravenționale, or sancțiunile care se conțin în Codul contravențional, la moment, nu sunt adaptate la realitățile pieței produselor petroliere.

Astfel, potrivit documentului, sancțiunile stabilite în Codul contravențional pentru încălcarea legislației în domeniul pieței produselor petroliere urmează a fi majorate de aproximativ 10 ori. De exemplu, dacă pentru încălcarea regulilor de păstrare a produselor petroliere persoana juridică poate fi sancționată cu amendă de la 4500 de lei la 6000 de lei, prin modificările propuse sancțiunile vor fi de la 45000 de lei la 60000 de lei.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal