
Alexandrei Conunova așa și nu i-a fost returnată vioara: „Mă simt hărțuită de propria țară”
Celebra violonistă din R. Moldova Alexandra Conunova încă rămâne fără vioară și este nevoită să debuteze cu un instrument care nu corespunde cerințelor și la care a avut nevoie să se adapteze. Aceasta a lansat o petiție online, care a fost semnată de peste o mie de persoane, în care trage un semnal de alarmă și acuză Procuratura că tergiversează acest dosar. Procuratura a confirmat că violonistei nu i-a fost returnat instrumentul.
・
„De mai bine de o lună suntem cu toții într-o neclaritate și suportăm un dezmăț total din partea Procuraturii, care la fiecare solicitare de informații din partea avocatului meu, prezintă tot mai multe informații diferite, iar în loc să grăbească și să faciliteze procesul îl tergiversează! Din conversațiile recente cu proprietarul viorii, care este foarte furios, nu mai sunt sigură că voi putea beneficia de acest instrument după recuperare”, declară Alexandra Conunova.
Celebra violonistă, care duce faima țării noastre peste hotare, spune că în tot acest timp nu doar că a pierdut concerte, dar a fost nevoită să-și schimbe orarul, să petreacă mai puțin timp cu copilul și să debuteze cu un instrument care nu corespunde cerințelor.
„Sunt demoralizată și dezamăgită pentru că mă simt hărțuită de propria-mi țară, a cărei faimă o duc în toată lumea de mai bine de 20 de ani. Îmi este știrbită imaginea, îmi sunt compromise numele și activitatea profesională, îmi sunt aduse prejudicii morale și materiale”, a conchis violonista.
Alexandra Conunova consideră că ceea ce se întâmplă este un abuz din partea organelor de drept, iar acum, nu-i rămâne decât să se adreseze colegilor săi, oamenilor de artă notorii și societății, pentru a opri acest dezmăț.
„Poate o voce comună care să facă apel la profesionalism și să fie oprit abuzul ar face minunea, ca să se înțeleagă o dată și pentru totdeauna că nu pot și nu sunt în drept ei să abuzeze de puterea lor, să rețină o proprietate privată străină aici în Moldova, că nu pot să hărțuiască în așa mod viața și activitatea mea profesională”, spune violonista.
Petiția poate fi semnată aici.
Amintim că vameșii au spus că au acționat întocmai pentru că se încerca scoaterea din țară a unui bun cultural valoros. Ulterior, Serviciul Vamal și-a exprimat regretul pentru situația în care s-a pomenit violonista Alexandra Conunova. Ministrul culturii a venit cu o reacție la acest caz. Sergiu Prodan a scris că „nu avem nici un motiv să ne îndoim de faptul, că violonista deține instrumentul muzical legal și, în scurt timp, dovezile de confirmare vor fi prezentate”.
Instrumentul cu coarde ar fi fost depistat în bagajul Alexandrei Conunova, care urma să decoleze de pe Aeroportul Internațional Chișinău, la bordul unei aeronave ce efectua o cursă spre Federația Rusă, scrie deschide.md.
Purtătoarea de cuvânt a Procuraturii Generale, Mariana Cherpec a declarat pentru sursa citată că: „pe cazul încercării de a scoate din țară o vioară, depistată pe Aeroportul Internațional Chișinău, la data de 22 Octombrie 2021, a fost pornită o urmărire penală pentru contrabandă. Cauza penală se află în gestiunea PCCOCS. În prezent, se efectuează acțiuni de urmărire penală, pentru stabilirea tuturor circumstanțelor cazului investigat”.
Potrivit publicistului Gheorghe Erizanu, Alexandra Conunova era cap de afiș la TFestival din Moscova, fiind invitată de Vadim Repin, un alt mare violonist al lumii.
„Stradivariusul, găsit de vameși, este cu acte. Costă, într-adevăr, circa două milioane de euro. Stradivariusul este un Giovanni Battista Guadagnini, realizat în 1785, la Turin, și este cunoscut sub numele „Ida Levin”, fiind împrumutat, în semn de respect și apreciere pentru talentul Alexandrei Conunova, de către maestrul Cedric Berger din Elveția”, a spus Gheorghe Erizanu.
Violonista Alexandra Conunova a luat premii internaționale la festivalurile din Hanovra, Ceaikovski din Moscova, Singapur, Londra. A cântat pe cele mai importante scene ale lumii, împreună cu cele mai mari orchestre ale lumii. A fost pe scenă cu dirijorii Gherghiev, Foster, Spivakov.