
Ion Ceban: Se încearcă falimentarea întreprinderii municipale Apă-Canal. I-au informat despre prejudiciu de 12 milioane de lei
Primarul capitalei, Ion Ceban, sesizează pretinse atacuri asupra întreprinderii municipale „Apă-Canal”. Edilul afirmă că, după controale și analize desfășurate la Stația de Epurare a Apei Uzate, Inspectoratul pentru Protecția Mediului ar fi invocat prejudicii de 12 milioane de lei, ce ar trebui achitate de întreprinderea municipală. Situația va fi analizată de o comisie specializată, iar ulterior municipalitatea s-ar putea adresa în judecată, spune Ceban.
・
Primarul capitalei susține că la mijloc ar fi o schemă de atac din partea autorităților centrale cu scopul de falimentare a întreprinderii municipale „Apă-Canal”.
„La 17 august, Centrul de Sănătate Publică din Chișinău a luat probe din râul Bîc, aproape de Stația de Epurare. La 26 august, a venit scrisoare despre depistarea salmonelei. La 8 septembrie, în baza sesizării Centrului de Sănătate au fost preluate probe la Stația de Epurare de către Inspectoratul pentru Protecția Mediului. Au trecut luni și a venit vestea. La 29 noiembrie, Apă - Canal a primit citație, precum că a fost depistată depășiri pentru parametrul azot de amoniu. La 7 decembrie, Apă- Canal s-a prezentat la Inspectoratul de Protecție a Mediului Chișinău unde verbal i-au informat despre prejudiciu de 12 milioane de lei ce trebuie achitați de Apă-Canal acestei guvernări”, enumeră cronologia evenimentelor, Ion Ceban, care menționează că la 14 decembrie șeful Stației de Epurare ar urma să se prezinte pentru a i se înmâna procesul verbal pentru prejudiciu.
Astfel, edilul menționează că anterior a sesizat în repetate rânduri despre problemele de la Stația de Epurare, fiind informate instituții ca ministerul de ramură, Inspectoratul pentru Protecția Mediului, ANSP și Agenția de Mediu. Ceban amintește despre avertizările privind devărsările cu concentrație sporită în rețeaua de canalizare publică, de la agenți economici din diferite industrii.
„Acestea trebuia să aibă stații de pre-epurare. Instalarea și amenajarea era în sarcina autorităților centrale. La fiecare atenționare a noastră, a Apă - Canal, ni se spunea să deconectăm anumiți agenți economici de la serviciul prestat. Am făcut controale inopinate, am prelevat probe ca să demonstrăm că anumiți agenți economici încalcă normele admisibile de deversări. Au fost și unii deconectați de la servicii”, spune Ceban.
Totodată, primarul menționează că în prezent, ca situația de la Stația de Epurare să corespundă normelor europene pentru tratarea azotului și fosforului ar fi nevoie de investiții de 250 de milioane de euro.
„Ceea ce vor azi de la Apă-Canal poate fi realizat doar în următoarea fază de modernizare cu investiții foarte mari. Pentru acest lucru, ținând cont că instituția este una strategică pentru întreaga țară, trebuie garant și autoritatea centrală, inclusiv financiar. Este o problemă națională și nu doar a municipalității”, spune primarul.
Prin urmare, Ceban constată că debranșarea agenților economici de la rețeaua de apă și canalizare n-ar fi o soluție. La fel, nici penalizarea „Apă -Canal”.
„La nivel municipal vom crea o comisie internă pe acest caz pentru a studia situația în detalii, iar după, ne rezervăm dreptul de a ataca în instanță această decizie de a încercare de falimentare a întreprinderii municipale Apă-Canal”, punctează Ion Ceban.
AGORA a solicitat o reacție Inspectoratului pentru Protecția Mediului. Instituția a confirmat că la Stația de epurare, gestionnată de Î.M „Apă-Canal Chișinău” s-au desfășurat controale în luna septembrie. Prin urmare, s-a constatat management defectuaos și indici ai poluării ce depășesc norma admisibilă. „Apă-Canal Chișinău” ar urma să achite prejudiciul adus mediului către bugetul de stat.
Vezi aici cum explică situația directorul IPM: Inspectoratului pentru Protecția Mediului confirmă controalele de la Stația de epurare și penalitatea pentru Î.M. „Apă-Canal”