
„O acrobată ce merge pe sârmă.” Maia Sandu, inclusă în clasamentul anual al celor mai influente personalități din Europa
Președinta Maia Sandu a fost inclusă în clasamentul anual al celor mai influente personalități din Europa, realizat de publicația POLITICO. Aceasta a fost plasată în categoria Visătorilor, având drept descriere termenul „funambulul”.
・
Potrivit DEX, cuvântul „funambulul” definește acrobatul ce merge/umblă pe sârmă/funie.
„În calitate de președintă a Republicii Moldova, provocarea Maiei Sandu va fi echilibrarea Estului și Vestului, în timp ce are misiunea de a scoate cea mai săracă țară din Europa din apele tulburi în care a fost blocată de la încheierea Războiului Rece. Cel mai sincer lider reformist al țării de când s-a despărțit de Uniunea Sovietică în urmă cu trei decenii, Sandu are astăzi spațiul politic pentru a începe să-și promoveze agenda de reforme interne. Aceasta include angajamente de a pune capăt fărădelegii și de a elimina corupția, ridicând în același timp nivelul de trai al populației și declanșând o economie națională sclerotică”, se arată în prezentarea făcută de POLITICO.
Jurnaliștii publicației au evidențiat victoria Maiei Sandu de la prezidențialele din 2020 și a Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS) din iulie curent, ceea ce i-a permis șefei statului să dețină controlul asupra pârghiilor critice ale puterii executive.
„Lucrurile au început de atunci să se miște mai repede. Au fost numiți noi procurori șefi și au fost declanșate anchete, în timp ce mulți membri ai foste elite oligarhice a țării au fugit peste hotare”, se menționează în descriere.

Maia Sandu este prezentată ca un fost oficial al Băncii Mondiale, în vârstă de 49 de ani, ce a studiat la Harvard și care se bucură de o relație caldă cu președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen - fiind pro-europeană convinsă. Cu toate acestea, Sandu, susțin jurnaliștii publicației internaționale, a avut grijă să mențină Moscova pe poziție, nedorind aderarea la NATO și promovând integrarea în Uniunea Europeană ca o aspirație pe termen lung în loc de o prioritate politică imediată. În loc să declanșeze un cutremur geopolitic, ea spune că visul ei este de „a construi Europa acasă”.
„Acest act de mers pe frânghie este deosebit de important pentru securitatea energetică a micului stat, Republica Moldova. Fosta republică sovietică a încheiat recent un nou acord de furnizare de gaze cu Rusia, în timp ce s-a aprovizionat alternativ prin Ucraina, procurând rezerve de gaz cu granturi oferite de Uniunea Europeană. Ceea ce s-a chinuit până acum Sandu să abordeze este problema mult mai greu de gestionat: disputa asupra Transnistriei, care este o republică separatistă susținută de trupele ruse. Deși a solicitat retragerea trupelor și armamentului rus de acolo, încă nu există nici o perspectivă de soluționare a acestui conflict înghețat de la marginea Europei”, scriu jurnaliștii de la POLITICO.
Ce alți politicieni au mai ajuns în clasamentul POLITICO
Clasamentul menționat îl reprezintă pe premierul italian Mario Draghi, drept cea mai puternică personalitate din Europa în acest moment. În clasament au mai fost incluse personalități precum Ursula von der Leyen, Anne Hidalgo, Donald Tusk, Laura Codruța Kovesi, Emmanuel Macron, Olaf Scholz și alții.

Procurorul-șef al Uniunii Europene, Laura Codruța-Kovesi a fost inclusă în top fiind supranumită „brațul lung al legii”, publicația argumentând că ea va avea un rol deosebit de important tocmai în acestă perioadă, când statele membre ale UE, încep să primească fonduri de miliarde de euro pentru programele de redresare și reziliență aprobate de Comisia Europeană.