Deputații PSRM vor ataca la CC decizia de majorare a salariilor magistraților Înaltei Curți. Platforma DA, de acord că ar fi încălcată norma constituțională

Deputații PSRM vor ataca la CC decizia de majorare a salariilor magistraților Înaltei Curți. Platforma DA, de acord că ar fi încălcată norma constituțională

Deputații PSRM se vor adresa la Curtea Constituțională cu o sesizare privind decizia recentă de majorare a salariilor judecătorilor Înaltei Curți. Parlamentarii susțin că amendamentul prin care au fost aprobate modificări la bugetul de stat ar încălca prevederile constituționale, deoarece nu a obținut aviz pozitiv în Guvern. Platforma DA își expune poziția similară.

„În zilele următoare vom sesiza Curtea Constituțională a R. Moldova în ceea ce ține de amendamentul din Parlament. Vom solicita Înaltei Curți să constate acțiunile și caracterul ilegal al majorității parlamentare. Pentru noi este important să vedem cum vor acționa în acest caz judecătorii Curții Constituționale”, a declarat deputatul socialist Grigore Novac.

Drept argumentare a inițiativei, socialiștii fac trimitere la prevederile Constituției și menționează că, potrivit articolului 131, orice propunere legislativă sau amendament care atrage majorarea sau reducerea veniturilor bugetare sau a împrumuturilor, precum și majorarea sau reducerea cheltuielilor bugetare, pot fi adoptate numai după ce este acceptat de Guvern.

Publicitate

Prin urmare, PSRM califică drept neconstituțional amendamentul propus de Olesea Stamate și susținut de majoritatea parlamentară.

O opinie similară au și reprezentanții Platformei DA. „Dacă nu există avizul Guvernului, Parlamentul nu avea cum să voteze acest produs legislativ al Olesei Stamate și noi îl considerăm anti-constituțional. Am înțeles că vor fi adresări la CC. Vom vedea dacă judecătorii de acolo vor adopta soluția morală și juridică”, a spus într-o conferință de presă membrul Platformei DA, Vasile Năstase.

Drept soluție, Năstase a făcut referire la un proiect de lege anterior al Platformei DA ce se referă la plafonarea așa-numitelor „salarii nesimțite” care depășesc zeci de mii sau sute de mii de lei.

„Pe parcursul elaborării proiectului de lege am făcut tot posibilul ca să nu atingem salariile care sunt până acum la Curtea Constituțională de 44 de mi de lei, considerând că judecătorii de acolo trebuie să aibă un salariu decent. Acest salariu de 44 de mii de lei este absolut decent pentru țara noastră”, a punctat Năstase.

Citește și: Majorarea salariilor judecătorilor CCM nu a fost acceptată de Guvern, deși Gavrilița spune că este justificată (VIDEO)

AGORA amintește că amendamentul care prevede majorarea salariilor pentru magistrații CCM a fost semnat de președintele Parlamentului Igor Grosu, președinta Comisiei juridice Olesea Stamate și deputata Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), Veronica Roșca.

Așadar, prin votul în lectură finală din data de 6 decembrie 2021, s-a decis creșterea valorii de referință pentru calcularea salariilor în sectorul bugetar de la 1.800 de lei la 3.000 de lei, anume pentru judecătorii constituționali.

Astfel, dacă până la operarea modificărilor judecătorii CCM puneau în buzunar circa 45 de mii de lei, după majorare, aceștia vor ridica un salariu de circa 82 de mii de lei.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal