Vladimir Russu, directorul general Accent Group, în Revista Economică BusinessClass: „Domeniul IT - principala speranță a Moldovei”

Vladimir Russu, directorul general Accent Group, în Revista Economică BusinessClass: „Domeniul IT - principala speranță a Moldovei”

În ediția Noiembrie – Decembrie, Revista Economică BusinessClass a discutat cu Directorul general a companiei Accent Group MANAGEMENTUL COMPANIEI. Această companie este cu câteva zile mai în vârstă decât independența Republicii Moldova. Istoria ei începe pe 22 august 1991, cu denumirea inițială «Granit». Cinci ani mai târziu apare și bine cunoscuta companie - Accent Electronic. În prezent, holdingul Accent Group înseamnă una dintre cele mai vechi companii de electronice din R.Moldova la care s-au mai adăugat de-a lungul anilor entități noi cu un portofoliu total de peste 50 de proiecte. Majoritatea din ele sunt bazate pe necesități sociale și dau țării cheia unei noi dezvoltări.

Așadar, urmează un INTERVIU cu președintele Accent Group, Vladimir RUSSU.

Stabilitate Instabilă

Publicitate

Business Class: Afacerea și Dvs. ca om de afaceri v-ați format odată cu Republica Moldova și economia ei din acele timpuri dificile. Afacerea cu siguranță poate fi numită una de succes, dar ce i-a lipsit țării pentru un succes garantat?

Vladimir Russu: Până a vorbi despre țară, ar trebui să menționăm că nici noi, ca echipă, nu am avut succesul pe tavă. A trebuit să trecem prin multe lecții de viață ca să conștientizăm că eforturile trebuie făcute la timpul potrivit. Atunci succesul e mult mai mare. Dar mă bucur că nu este mai rău, iar noi, în ciuda faptului că am trecut prin perioade diferite, am reușit să ne păstrăm afacerile și să dezvoltăm holdingul. Acest lucru ne permite să fim optimiști și încrezători în ceea ce privește proiectele noastre.

Ce i-a lipsit țării? După părerea mea, stabilitate. În ultimii 30 de ani, schimbările de putere au avut loc prea des și prea radical, iar acest lucru nu poate contribui la dezvoltarea niciunei țări. În opinia mea, sistemul politic american ar trebui să fie un exemplu pentru noi, când doar două partide concurează între ele, iar în stat rămâne o stabilitate generală.

Istorie Uitată

Sunteți partener și distribuitor a celor mai renumite branduri de electronice, inclusiv HP... Care sunt celelalte parteneriate care vă reprezintă cu mândrie afacerea?

De fapt, noi avem aproximativ 100 de parteneri din toată lumea. Unul dintre partenerii noștri americani este cea mai mare corporație privată din SUA. Specialiștii săi au dezvoltat o tehnologie unică pentru a consolida și restabili sistemul de învățământ în țările aflate în curs de dezvoltare. Împreună cu acest partener, am lansat deja discuții în două țări UE și sperăm că-l vom putea aplica și în Moldova.

Factorii Succesului

Dar Accent Group nu este doar despre Tehnologii Informaționale și Comunicații (TIC). Există, de asemenea, Accent Investment și afaceri într-o mare varietate de industrii. Specificați, care sunt acestea.

Sunt multe proiecte pe care am fi interesați să le punem în aplicare. În afară de furnizarea de TIC și software, cealaltă afacere a noastră de lungă durată, din 1996, o reprezintă construcțiile. Compania noastră pune accent pe ridicarea clădirilor de lux. Edificii preferate: banca italiană de pe bulevardul Ștefan cel Mare și Sfânt, precum și fosta reședință a familiei mele, care a fost - de altfel - un loc de recepții diplomatice, locul unde au fost zeci de ambasadori de-a lungul anilor.

De asemenea, suntem mândri de complexul rezidențial Ambassador. Acesta este unul dintre cele mai originale și izbitoare proiecte din capitală. Totul este vândut, iar investitorii ne sunt foarte recunoscători pentru oportunitatea unei investiții de succes.

Pregătim și alte proiecte de investiții în construcții. Există afaceri în domeniul imobiliar comercial, agricultură, energie, etc.

Cum reușiți să dezvoltați o afacere atât de diversificată?

Întotdeauna depinde de echipă. În orice domeniu, fie că este vorba de afaceri sau politică. Timp de 30 de ani, am adunat o echipă bună, iar asta este baza existenței, dezvoltării și capacității noastre de a face noi planuri.

...

Care sunt pentru Dvs. indicatorii de succes ai unei afaceri? Pe ce vă concentrați când gândiți o nouă afacere sau un proiect?

Sunt doi factori principali. Primul – un standard comun pentru orice afacere - este profitabilitatea. Al doilea - durabilitatea proiectului. De-a lungul celor 30 de ani de activitate a companiei, ne-am dat seama că nu sunt importanți doar banii ușori și formele de obținere a profitului, ci și modul în care se va dezvolta afacerea în timp, cât de stabile și promițătoare sunt anumite zone.

Specializarea Molipsitoare

Căutați noi domenii de afaceri?

Cea mai interesantă și utilă nu numai pentru noi, ci și pentru țările în care lucrăm, este tema educației. Este lipsită de atenție în mod nemeritat. Da, aceasta nu este cea mai strălucită zonă pentru afaceri, având în vedere permanentă lipsă de bani predestinați acestui domeniu, dar este o zonă strategică. Noi avem conexiune sufletească cu tema educației, fiidcă suntem compania care a adus (1996) primele calculatoare în școlile din R.Moldova. Calculatoarele pe care, aproape fiecare dintre noi am învățat să lucrăm în word, să desenăm în paint, sau să jucăm Solitaire (zâmbește). Generația care a crescut cu acele calculatoare, astăzi este generația de aur a domeniului IT. Practic, noi suntem cei care am pus bazele a ceea ce înseamnă astăzi resursa umană din IT Park și nu doar.

Ținem la acest statut și vrem să-l dezvoltăm într-o nouă etapă de digitalizare a sistemului de învățământ. Nu vrem să facem reforme, vrem să creăm platforme utile pentru pedagogi și elevi, astfel încât generațiile care vin să se poată orienta mult mai ușor către meseriile viitorului. După cum spuneam, avem parteneri de încredere din SUA care ne susțin și ne oferă un sprijin imens în acest deziderat!

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal