
Legea ar putea permite arderea anvelopelor uzate în Moldova. O inițiativă ce modifică Legea deșeurilor, votată în primă lectură
Deputații au aprobat în primă lectură la ședința din 9 decembrie un proiect de lege ce prevede modificări la legea privind deșeurile. Mai exact, noile prevederi presupun permisiunea de a incinera anvelopele uzate. Autorii proiectului susțin că astfel deșeurile vor fi gestionate prin valorificare materială sau energetică.
・
Nota informatică a proiectului de lege prevede că în conformitate cu documentele directoare privind cele mai bune tehnici disponibile și cele mai bune practici de mediu, adoptate în cadrul Convenției de la Stockholm privind poluanții organici persistenți la care Republica Moldova este parte, anvelopele uzate prezintă un combustibil acceptabil pentru incinerare, de exemplu, în cuptoarele de ciment, se menționează în nota informativă a documentului.
„Aceasta este o metodă care se practică pe larg în țările europene. Se propune valorificarea energetică a anvelopelor uzate. Cât despre emisii - la incenerarea a o tonă de anvelope uzate, în condiții necontrolate, vor rezulta 450 kg de gaze toxice. Acest lucru se constată în mai multe localități din țară unde sunt arderi de diferite tipuri de deșeuri în cadrul gospodăriilor individuale. Oamneii se încălzec cu deșeuri - plastic, anvelorpe, frunze”, menționează vicepreședinta Comisiei mediu și dezvoltare regională, Ina Coșeru.
Deputata precizează că ar urma să fie elaborat un regulament ce va reglementa procesul de ardere a cauziucurilor. Arderea lor va fi pozibilă la temperaturi foarte înalte, la fel cum va fi posibilă arderea balotului energetic care se formează în urma sortării deșeurilor menajere solide, excluzind deșeurile care pot fi reciclate. Incinerarea ar urma să se producă în fabricile de ciment sau în centralele termice la temperaturi mai mari de 1100 C.
„Este un proces care trebuie controlat. La temperaturi mai joase se pot forma substanțe chimice periculoase. Iar la temperaturi mai înalte se previne poluarea mediului”, explică Coșeru.
Autorii proiectului susțin că fiecare instalație trebuie să posede o autorizație de mediu eliberată de Angenția de Mediu. Operatorul va trebui să treacă prin evaluarea impactului asupra mediului până va ajunge să obțină autorizația pentru operarea instalației de incinerare a deșeurilor.
Inițiativa, însă nu a fost susținută de toți deputații. Spre exemplu, deputata Partidului Șor, Marina Tauber, s-a araătat îngrijorată de impactul arderii asupra mediului și asupra sănătății populației. Iar deputatul socialist Radu Mudreac s-a întrebat care ar fi continuitatea procesului de ardere în cazul cenușii care ar conține substanțe toxice.
„Noi interzicem incinerare deșeurilor periculoase. Anvelopele uzate nu reprezintă un deșeu periculos și este o sursă energetică în toate țările UE. Nu a demonstrat nimeni toxicitatea acestui tip de deșeu care ar putea să aducă un impact major asupra sănătății populați. Deci trebuie să fie condiții respectate ca să evităm formarea de emisii periculase pentru sănătatea populației. Instalațiile trebuie să fie echipatre cu filtre. Toți operatorii vor trebui să se conformeze regulamentului de incinerare care va cuprinde aceste condiții”, a mai adăugat Ina Coșeru.
Menționăm totdată că, proiectul prevede și cerințe de gestionare a deșeurilor periculoase, rezultate din activitatea medicală și stabilește interdicții pentru incinerarea și coincinerarea deșeurilor periculoase, cu excepția cazurilor când există un pericol iminent pentru sănătate și mediu.
Există un șir de soluții pentru gestionarea deșeurilor pentru minimalizarea impactului nociv asupra mediului. Acestea se referă și la anvelorpe, metode deja funcționale în Moldova. O parte dintre soluții au fost abordate de AGORA în seria de materiale din categoria „jurnalism de soluții”.
Mai exact, în țara noastră avem doar două căi prin care acestea sunt nimicite cu folos – piroliza și mărunțirea în granule de cauciuc. Ce presupun aceste procese, dar și ce soluții există în alte state, vedeți în materialul documentat de AGORA:
De altfel, soluția există și în cazul scutecelor. În timp ce statul se gândește cum să ardă tonele de deșeuri zilnice, AGORA propune o altă soluție:
Cât despre deșeurile medicale și medicamentele expirate, abordarea este diferită în Moldova. Cum stau lucrurile afli într-un alt material recomandat:
După ce ne tratăm, ne intoxicăm. Medicamentele expirate: Soluțiile altor state și ce întârzie să facă Republica Moldova