Nerespectarea drepturilor omului costă. TOP trei cele mai costisitoare cauze pierdute de Republica Moldova la CtEDO

Nerespectarea drepturilor omului costă. TOP trei cele mai costisitoare cauze pierdute de Republica Moldova la CtEDO

Nerespectarea drepturilor omului de către autoritățile Republicii Moldova costă, inclusiv financiar. Potrivit datelor prezentate de Consiliul Europei, în ultimii 24 de ani, țara noastră a fost obligată să achite prin hotărârile CtEDO, circa 20 milioane de euro sau aproape 400 de milioane de lei.

Cei 400 de milioane de lei ar fi fost suficienți pentru acordarea unui ajutor unic de 600 de lei pentru circa 400 de mii de beneficiari de alocații sociale. Totodată, suma respectivă reprezintă jumătate din alocațiile bugetare de la Fondul Rutier, obținute de primării pentru întreținerea drumurilor locale.

Publicitate

Dosarul Unistar Ventures Gmbh

Este cel mai costisitor dosar pierdut de Republica Moldova la  CtEDO, după ce în 2008 magistrații instanței de la Strasbourg, au stabilit că a fost încălcată protecția proprietății. În urma acestei sentințe, Moldova a fost obligată să achite peste 6,7 milioane euro companiei Unistar Ventures GmbH.

Potrivit dosarului, compania germană în cauză a semnat în anul 2000, un contract cu Administrația de Stat a Aviației Civile, care prevedea reorganizarea companiei aeriene de stat Air Moldova. Însă, după venirea în 2001 a comuniștilor la putere, ASAC a obținut anularea în instanță a contractului prin care a fost creată compania moldo-germană Air Moldova SRL, reclamantul pretinzând că i-a fost încălcat dreptul la un proces echitabil și dreptul de a beneficia de propriile bunuri.

În  acest dosar a fost implicat și fostul lider al Platformei DA, Andrei Năstase, care a fost avocatul investitorului german.

Dosarul Fabricii de Zahăr 

La 3 decembrie 2019, CtEDO a pronunțat hotărârea pe  fondul cauzei Fabrica de Zahăr din Ghindești S.A. v. Republica Moldova, unde a constatat încălcarea dreptului la un proces echitabil, stabilind  despăgubiri de 2.000 de  euro ca prejudiciu moral și 1.400 pentru costuri și cheltuieli. Deși magistrații europeni au invitat Guvernul și societatea în cauză să găsească o soluție amiabilă, Curtea Supremă de Justiție a refuzat în 24 iunie 2020 să acorde  despăgubirea solicitată pentru prejudiciul material.

În acest sens, la 27 aprilie 2021, Curtea a pronunțat o nouă hotărâre în această cauză, stabilind că Guvernul trebuie să acorde societății reclamante despăgubiri materiale în valoare de două milioane de euro.

Dosarul Gemeni

În acest context amintim că la 18 februarie 2020, CtEDO a pronunțat o hotărâre pe cazul clădirii ce găzduiește centrul comercial „Gemenii”. Atunci, statul a fost obligat să restituie clădirea, terenul și să achite o despăgubire de 1,5 milioane euro reclamanților din acest dosar. Mai mult, premierul de atunci al Republicii Moldova, Ion Chicu, susținea că despăgubirile urmau să fie achitate din mijloacele bugetare alocate pentru sistemul judecătoresc.

Deși termenul de plată urma să expire la 18 mai 2020 și Guvernul risca să mai achite încă 2,1 milioane euro cu titlu de cost al imobilelor, o decizie finală în cadrul dosarului a fost emisă  abia în 11 iunie 2021, când Curtea Supremă de Justiție a obligat statul să  achite reclamanților despăgubiri totale de 2,12 milioane euro.

În 2020, R. Moldova a plătit mai multe despăgubiri decât Ucraina

Spre deosebire de vecinii săi, Republica Moldova a achitat în 2020, mai multe despăgubiri decât Ucraina, care a plătit despăgubiri în sumă de aproape 700 mii euro, iar în 2021 suma acestora depășește 1,5 milioane euro. Cu toate acestea, Guvernul de la Chișinău a  achitat mai puține despăgubiri decât România, care a plătit peste 37 milioane euro, suma reducându-se la 2,4 milioane euro în anul curent.

...

La 31 decembrie 2020, pe rolul Curții Europene a Drepturilor Omului (CtEDO) se aflu împotriva Republicii Moldova alte 1.054 de cauze în curs de examinare. Potrivit reprezentațiilor Centrului pentru Resurse Juridice din Moldova (CRJM), 95% dintre acestea fiind cu șanse mari de câștig. Mai mult, raportul organizației susține că numărul respectiv este aproape egal cu numărul total de cereri în baza cărora Moldova a fost condamnată în cei 24 de ani.

În anul curent, potrivit aceleași surse, Guvernul a fost obligat să plătească despăgubiri în sumă de 2,2 milioane euro sau circa 45 de milioane de lei. 

Amintim că, astăzi 10 decembrie, este celebrată Ziua Internațională a Drepturilor Omului, care a fost instituită la 4 decembrie 1950, după ce în 1948, Adunarea Generală a Națiunilor Unite a adoptat Declarația Universală a Drepturilor Omului. 

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

  • Facebook
  • Instagram
  • Youtube
  • Twitter
  • Telegram
  • RSS Feed

APLICAȚIE

  • App Store
  • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
  • Mastercard
  • Visa
  • PayPal