Patru argumente și exemple de ce să dezvolți un StartUP în Moldova

Patru argumente și exemple de ce să dezvolți un StartUP în Moldova

Comunitatea de startuperi, lideri ai ecosistemului, antreprenori, experți și investitori s-au reunit joi,  9 decembrie la Chișinău în cadrul Startup Moldova Summit 2021. Jucătorii ecosistemului de startup-uri din țară au vorbit despre succesele programelor din acest an, dar și planurile pentru 2022. Exemplele și argumentele lor de ce sunt importante startap-urile pentru Moldova, le prezentăm în continuare. 

Dreamups este o comunitate de tineri și idei care încurajează inovația și susține startup-urile din Republica Moldova pentru a asigura crearea unui mediu de afaceri corect, competitiv și sustenabil. Experiența proiectului a fost împărășită de Kardo Sharifi, project manager la Dreamups.

„Inovație, accelerare, antreprenoriat, investiții, tehnologie, educație, media, networking sunt câteva dintre cuvintele cheie care ne descriu ca organizație. La Dreamups încercăm să explicăm antreprenoriatul pe înțelesul tututor. Accentul nostru este pe startup-uri tehnologice, programele noastre sunt împărțite în câteva etape. Dacă vorbim despre educație, noi credem că este un catalizator pentru a aduce rezultate faine și avem așa proiecte precum este StartupSchool. 2021 a fost un an foarte interesant, plin de provocări și oportunități. Anul acesta am avut un număr impunător de aplicări. Am ajuns la tineri din Cahul și Găgăuzia și ei doar în două luni au realizat proiecte proprii de startup. Am avut 56 de absolvenți în această ediție”, a punctat Kardo. 

Publicitate

În cadrul evenimentului, liderii ecosistemului au venit și cu mesaje adresate tinerilor. 

„Noi ne-am propus să dezvoltăm antreprenoriatul în rândul tinerilor. Personal, vreau să văd cât mai mulți tineri deschiși spre idei, inovații și provocări. Vreau să văd cât mai mulți tineri care gândesc în afara cutiei. Extrem de important pentru noi este comunicatea și oamenii noștri. Am organizat timp de cinci ani evenimente pentru elevei, stundeți, tineri și fondatori de afaceri care vor să meargă pe calea produselor inovative. Astăzi lucrăm cu 80 de universități din Ucraina și cele mai mari universități din Republica Moldova”, a declarat fondatoare Yep Moldova, Viorica Cerbușca. 

Yep! Moldova este o organizație care dezvoltă early stage startups și promovează gândirea antreprenorială în rândul tinerilor. Începând cu anul 2016, Yep!Moldova a organizat peste 100 de evenimente locale, regionale și internaționale, la care au participat peste 5.000 de tineri, profesori și experți în domeniul antreprenorial. 

„Antreprenoriatul n-are nici vârstă, nici sex, nici culoare. Antreprenoriatul este pentru toți.” Condus de această idee, Traian Chivriga, fondator și CEO XY Partners a vorbit despre sprijinul operațional pentru startupuri și de posibilitatea de a construi companii de la zero pe piețe cu potențial ridicat.

„Fiecare antrprenor care lucrează cu noi are acces la mentorat și trainnng. Din motiv că baza actuală educațională ce ține de lucrul cu antreprenorii în R. Moldova este foarte slabă și aici toți oamenii fie sunt directori de companie, fie investitori, sunt la dispoziția antreprenorilor sau startup-urilor pentru ca să-i ghidez în dezvoltarea afacerilor. Numărul doi, afacerile mereu sunt oameni pentru oameni și între oameni. Noi mereu încercăm să conectăm antreprenorii noștri cu viitorii lor clienți, parteneri și investitori. Al treilea punct ține de finanțe și investiții. Să faci un startup este foarte greu, mai ales în primul an și noi credem că un element fundamental în dezvoltarea unui startup sunt investițiile”, a menționat Chivriga.

Ganea Group este un grup de companii, care lucrează în industria alimentară, băuturi, consultanță, HoReCa și cripto. Ca parte a Grupului Ganea, există companii precum Podgoria Ganea - o organizație care se concentrează pe dezvăluirea potențialului înalt al regiunii cu vechi tradiții de vinificație din cele mai vechi timpuri și Miere Ganea - o Companie de producție de miere unică în lume, care include 50.000 de stupi în trei țări, bază agricolă proprie cu plante unice pentru extracția mierii și Brand propriu Premium - Le Suffle D\\\'Adore.

„Menirea startup-ului nu e de a aduce bani, ci de a aduce rezolvări. Totul trebuie să vină din suflet. Eu întotdeauna îmi pun sarcina care la acest moment este imposibil de îndeplinit, dar până la urmă, prin anumite moduri, ideea începe a fi rezolvată. Startup-ul este atunci când îți pui o sarcină înaltă și până la urmă ajungi să o îndeplinești”, a declarat fondatorul grupului Igor Ganea. 

Menținăm că ediția din acest an a celui mai important eveniment dedicat inovațiilor – Startup Moldova Summit 2021 – este dedicată comunității locale de antreprenori și startupuri. Evenimentul este organizat de către „Startup Moldova”, cu sprijinul Agenției pentru Dezvoltare Internațională a Statelor Unite (USAID) și Suediei, în cadrul proiectului Tekwill, implementat de Asociația Națională a Companiilor din Domeniul TIC (ATIC).

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

  • Facebook
  • Instagram
  • Youtube
  • Twitter
  • Telegram
  • RSS Feed

APLICAȚIE

  • App Store
  • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
  • Mastercard
  • Visa
  • PayPal