Putin susține că populația din estul Ucrainei, zonă aflată în război, ar suferi de o „rusofobie”

Putin susține că populația din estul Ucrainei, zonă aflată în război, ar suferi de o „rusofobie”

Președintele rus Vladimir Putin a susținut joi că populaţia din estul Ucrainei în război, o zonă aflată în prezent în centrul unor noi tensiuni între Moscova și Occident, ar suferi de o ''rusofobie'', un ''prim pas către un genocid'', relatează AFP, scrie agerpres.ro.

„Trebuie să vorbesc despre rusofobie ca un prim pas către un genocid. Este ceea ce se întâmplă în momentul de faţă în Donbass (numele acestei regiuni, ndlr), o vedem, o ştim cu siguranţă. Şi aceasta seamănă desigur cu genocidul despre care aţi vorbit”, a afirmat liderul rus unui jurnalist, în cursul unei reuniuni cu Consiliul prezidenţial pentru drepturile omului.

Ucraina şi Occidentul au denunţat în ultimele săptămâni concentrarea unor efective de aproape 100.000 de soldaţi ruşi la frontiera ucraineană, generând temeri cu privire la o invazie, în timp ce Moscova neagă un scenariu de război.

Publicitate

Relaţiile dintre Rusia şi SUA ar putea să ajungă într-o situaţie similară celei marcate de criza rachetelor din Cuba din 1962, dar mai este timp să se ajungă la un acord pe o bază solidă care să stipuleze că NATO nu se va extinde spre Est, a declarat joi ministrul rus adjunct de externe, Serghei Riabkov, citat de agenţia rusă oficială de presă TASS.

„Criza din Caraibe” din 1962 se poate repeta acum, a afirmat Riabkov, referindu-se la confruntarea dintre Uniunea Sovietică şi SUA în legătură cu rachetele nucleare sovietice din Cuba, când lumea s-a aflat în pragul unui război nuclear.

Riabkov a făcut aceste comentarii când a fost întrebat dacă situaţia actuală s-ar putea transforma în ceva similar tensiunilor din 1962, în plin Război Rece, dintre SUA şi Uniunea Sovietică.

"Chiar s-ar putea ajunge la asta. Dacă lucrurile continuă aşa cum sunt ele astăzi, este pe deplin posibil, prin logica evenimentelor, să te trezeşti brusc şi să te regăseşti în ceva asemănător", a spus el.

Rusia a devenit un "factor iritant" pentru o serie de state din Occident din cauză că îşi apără propriile interese, a afirmat Riabkov. Dacă se va ajunge la aşa ceva, "va fi un eşec al diplomaţiei în general, un eşec al politicii externe. Dar mai este timp să ajungem la un acord pe baze solide", a spus ministrul rus.

Criza cubaneză a fost declanşată de amplasarea unor rachete nucleare sovietice pe insula din Caraibe şi a determinat SUA să impună o blocadă navală pentru a opri Moscova să aducă mai multe rachete în Cuba.

Moscova agită temerea că, în cazul unei eventuale aderări a Ucrainei la NATO, Alianţa Nord-Atlantică ar putea instala rachete pe teritoriul ucrainean şi le va îndrepta împotriva Rusiei, notează Reuters. NATO afirmă că este o alianţă defensivă şi că astfel de îngrijorări sunt nejustificate.

Preşedintele rus Vladimir Putin şi omologul său american Joe Biden au discutat despre criza de la graniţa cu Ucraina în cadrul dialogului lor online de marţi, care a durat aproape două ore, iar Biden a spus că intenţionează să organizeze o întâlnire între Rusia şi ţările NATO pentru a discuta despre preocupările Moscovei şi modalităţile de "scădere a temperaturii pe frontul de est".

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal