Oficiali ruși, nevoiți să facă cale întoarsă la intrarea în R. Moldova: Intenționau să monitorizeze așa zisele alegeri prezidențiale din stânga Nistrului

Oficiali ruși, nevoiți să facă cale întoarsă la intrarea în R. Moldova: Intenționau să monitorizeze așa zisele alegeri prezidențiale din stânga Nistrului

Mai multe persoane, cetățeni ai Federației Ruse, s-au văzuți nevoiți să facă cale întoarsă așa cum nu au fost lăsați să intre pe teritoriul R. Moldova. Aceștia ar fi încercat să ajungă în Transnistria pentru monitorizare așa-numitelor „alegeri prezidențiale” din stânga Nistrului, scrutin pe care administrația de la Chișinău nu-l recunoaște.

Anterior, presa din Stânga Nistrului nota că opt persoane din Rusia, printre care  membri ai Camerei Publice a Rusiei, Institutului țărilor CSI, apărători ai drepturilor omului și activiști civici, nu au fost lăsați să ajungă în Transnistria, fiind opriți pe aeroport, la intrarea în Moldova. Printre aceștia se numără și reprezentantul Camerei Publice Vladimir Juravliov. Nu a putut ajunge în Transnistria nici politologul rus Natalia Narocinițkaia.

Aceeași sursă notează că cei opt ar urma să monitorizeze online așa numitul scrutin.

Publicitate

Iar la 11 decembrie, alți doi cetățeni ruși sesizează că nu au fost lăsați să între în țara noastră, fără ca să le fie explicat motivul. Mai exact, vorbim de membrul Comisiei pentru drepturile omului de pe lângă președintele Federației Ruse, Alexandr Broda.

...

Potrivit Коммерсант, Broda a spus că a fost informat despre interdicția de a intra în țară pe aeroportul din Chișinău. Ulterior, ar fi petrecut cinci ore pe aeroport înainte de a zbura înapoi la Moscova. Broda susține că poliția de frontieră nu i-ar fi explicat decizia și crede că în Moldova s-ar fi intensificat „Rusofoboa”.

O situație similară comunică și vicepreședintele Comisiei pentru securitate și colaborare cu Camera Civică a Federației Ruse Alexandr Holodov.

https://www.facebook.com/plugins/video.php?height=476&href=https%3A%2F%2Fwww.facebook.com%2Fzanuda.info%2Fvideos%2F1052004378916671%2F&show_text=false&width=269&t=0

Într-un live pe pagina sa de Facebook, acesta spune că este întors din Moldova. „În document aceștia spun că nu justific scopul vizitei. Prin urmare, vizita mea în Moldova a ținut mai puțin de o oră”, spune Holodov.

...

AGORA precizează că mai devreme Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene și-a expus poziția pe marginea așa zisului scrutin prezidențial din Transnistria și a cerut ca țările stărine să se abțină de la delegarea observatorilor.

„Autoritățile naționale califică așa numitele alegeri prezidențiale drept neligitime și nule, care contravin legislației naționale în vigoare, precum și principiilor relevante ale dreptului internațional. MAEIE prin intermediul canalelor diplomatice a venit cu un apel către toți partenerii externi de a se abține de la delegarea observatorilor și participarea la acest proces nelegitim”, se arată într-un comunicat al ministerului.

Totodată, diplomația Republicii Moldova reiterează că oricare participare la astfel de acțiuni reprezintă „o sfidare la adresa suveranității și integrității teritoriale a Republicii Moldova și subminează procesul de soluționare a conflictului transnistrean”.

Menționăm că regiunea din stânga Nistrului planifică așa numitele alegeri prezidențiale pentru 12 decembrie.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

  • Facebook
  • Instagram
  • Youtube
  • Twitter
  • Telegram
  • RSS Feed

APLICAȚIE

  • App Store
  • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
  • Mastercard
  • Visa
  • PayPal