Miniștrii de externe ai UE se vor reuni în ședință. Mobilizarea trupelor ruse la graniţa cu Ucraina, pe agendă

Miniștrii de externe ai UE se vor reuni în ședință. Mobilizarea trupelor ruse la graniţa cu Ucraina, pe agendă

Nevoia reducerii tensiunii provocate de mobilizarea militară a Rusiei la frontiera cu Ucraina - cu posibilitatea impunerii de noi sancţiuni politice şi economice care să vizeze autorităţile de la Moscova dacă acestea vor folosi din nou forţa împotriva Kievului - se va afla în centrul reuniunii miniştrilor de externe ai Uniunii Europene, care se va desfăşura luni la Bruxelles, informează duminică EFE.

La această reuniune se va mai discuta şi despre situaţia din Afganistan, împreună cu vicepremierul şi ministrul de externe al Qatarului, Mohammed bin Abdulrahman Al-Thani, şi se va lua în calcul adoptarea de sancţiuni împotriva companiei ruse de mercenari Wagner care operează în prezent în mai multe ţări din Africa, scrie agerpres.ro.

"Ne aflăm în contact cu autorităţile ruse şi le explicăm foarte clar că, dacă vor continua, va exista un răspuns clar, puternic, politic şi economic", au declarat surse comunitare cu privire la posibilitatea ca Rusia să invadeze Ucraina vecină.

Publicitate

În interiorul UE continuă să se mizeze pe descurajare şi pe negocieri diplomatice, atrăgându-se totodată atenţia că orice agresiune la adresa Ucrainei va avea urmări, după cum a confirmat în această săptămână unui grup de jurnalişti preşedintele Comitetului Militar al UE, generalul Claudio Graziano.

"Orice tip de consolidare a forţelor generează un răspuns şi este un act militar, o operaţiune militară", a avertizat el. În opinia sa, chiar şi antrenamentele într-o "zonă critică" reprezintă operaţiuni, şi, mai concret, manevrele efectuate de Rusia în apropierea frontierei cu Ucraina, cu "niveluri enorme de forţe" armate, generează "efecte şi reprezintă o ameninţare". "Este un lucru periculos care presupune să fim vigilenţi şi care necesită un răspuns", a spus el.

Pentru ca măsurile de disuasiune să dea rezultat, UE a început să lucreze la posibile sancţiuni împotriva Rusiei, însă nu a prezentat deocamdată statelor membre variantele pe care le are în vedere.

În orice caz, surse comunitare au amintit că în 2014, când Rusia a anexat ilegal peninsula ucraineană Crimeea şi se avea în vedere desfăşurarea de trupe ruse în oraşul Mariupol, UE a fost capabilă să aprobe sancţiuni economice "substanţiale" în doar 72 de ore, dat fiind că un plan în acest sens exista deja. A fost vorba despre interdicţia ca Rusia şi marile companii ruse să poată folosi bani împrumutaţi de pe pieţele financiare europene timp de 90 de zile.

În prezent, UE menţine un pachet de sancţiuni economice împotriva Rusiei pe care îl înnoieşte la fiecare şase luni, după ce şefii de stat şi de guvern din UE îşi dau acordul cu prilejul celor două Consilii Europene din iunie şi decembrie.

"Vor exista consecinţe geostrategice şi consecinţe majore dacă nu vor fi respectate" independenţa, suveranitatea şi integritatea Ucrainei, au declarat surse diplomatice, citate de EFE.

Afganistanul şi Golful

Alte subiecte pe agenda reuniunii miniştrilor de externe europeni vor fi situaţia din Afganistan şi relaţiile cu ţările din Asia Centrală şi din Golful Persic, din acest motiv fiind invitat la reuniune şi Al-Thani. UE consideră foarte util Qatarul, pentru linia directă de dialog pe care o are cu talibanii, care în august au recucerit puterea în Afganistan după 20 de ani de misiuni militare străine în această ţară.

Uniunea Europeană pune la punct ultimele detalii cu privire la deschiderea unui birou la Kabul pentru a contribui la gestionarea ajutorului umanitar către populaţia afgană, odată ce vor fi îndeplinite nevoile de securitate, dar care nu va implica în niciun caz o recunoaştere a noilor autorităţi afgane.

Bruxellesul lucrează totodată la o strategie pe care speră să o prezinte în martie 2022 pentru strângerea relaţiilor cu ţările din Consiliul de Cooperare a Golfului şi intenţionează să promoveze un acord de liber schimb.

Venezuela

Miniştrii de externe ai UE vor discuta cu şefa misiunii de observare electorală trimisă de UE la ultimele alegeri regionale şi locale din Venezuela, eurodeputata Isabel Santos, despre rezultatele preliminare ale activităţii ei.

"Este nevoie să găsim o soluţie politică la criză prin intermediul negocierilor lansate în Mexic", au declarat surse diplomatice despre discuţiile dintre regimul preşedintelui Nicolas Maduro şi opoziţie.

Sancţiuni împotriva grupului Wagner

Şefii diplomaţiilor europene intenţionează totodată să sancţioneze grupul paramilitar rus Wagner şi 8 persoane şi 3 entităţi asociate, pentru încălcarea drepturilor omului.

"Sunt foarte activi. S-au desfăşurat într-un mod foarte eficient" în Libia sau în Africa Centrală, a apreciat Graziano, care consideră că activitatea acestui grup reprezintă "o potenţială problemă pentru UE". 

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal