
Mai multe instituții de stat vor acorda suport procurorilor în dosarul penal ce vizează Calea Ferată din Moldova
Mai multe instituții de stat acordă suport procurorilor în dosarul penal ce vizează delapidările de la Calea Ferată din Moldova. Un anunț în acest sens a fost făcut de Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale.
・
„Procurorii PCCOCS continuă investigațiile privind delapidarea patrimoniului întreprinderii de stat de către un grup criminal organizat, prin abuz de serviciu, la Calea Ferată. În acest sens, la insistența procurorilor, pentru consolidarea forțelor tuturor actorilor implicați, inclusiv la nivel de Guvern, a avut loc o ședință, în cadrul Corpului de Control al Prim-ministrului.
Urmare a acesteia, în scopul stabilirii cauzelor și condițiilor care au determinat comiterea acestor infracțiuni, a fost dispusă acordarea asistenței la investigarea dosarului de către specialiștii din cadrul anumitor instituții abilitate în domeniul financiar, inclusiv, Inspecția Financiară și Serviciului Fiscal de Stat”, se arată în comunicatul instituției.
Procurorii susțin că, potrivit estimărilor preliminare, prejudiciul cauzat instituției se ridică la 250 de milioane lei, însă directorul general al Căii Ferate din Moldova, susține că, de fapt, suma ar depăși cifra de 1,2 miliarde de lei. Dosarul intentat în această privință vizează perioada activității întreprinderii, cuprinsă între anii 2015 - 2019, fiind deja acordat statutul de învinuit unor figuranți din cadrul dosarului.
Anterior, o Comisie parlamentară specială privind analiza situației economico-financiare a CFM a constatat că întreprinderea a ajuns într-o stare deplorabilă, iar de vină ar fi managementul defectuos din ultimii ani.
Comisia a precizat că, în decurs de zece ani, din cadrul CFM au fost delapidate cel puțin 1.5 miliarde de lei, dar suma reală care a fost furată ar fi de fapt mult mai mare decât ceea ce au reușit să afle parlamentarii.
Despre felul în care întreprinderea de stat Calea Ferată din Moldova a ajuns într-o situație complicată și care sunt soluțiile pentru a asigura redresarea acesteia, AGORA a explicat într-un material exclusiv, pe care îl puteți accesa aici.