Istoria lui Vladimir Gaiț: De la alegeri greșite care l-au adus după gratii, la atingerea succesului în domeniul construcțiilor din sticlă și metal

Istoria lui Vladimir Gaiț: De la alegeri greșite care l-au adus după gratii, la atingerea succesului în domeniul construcțiilor din sticlă și metal

Credea că nu se pricepe la nimic, iar lipsa de resurse financiare l-a ademenit să caute metode alternative de a face bani. Alegerea, însă, l-a adus în repetate rânduri după gratii. După ultima eliberare din închisoare, în anul 2002, Vladimir Gaiț a ales conștient o nouă cale. Acum este proprietarul și conducătorul unei cunoscute companii și lider în domeniul construcțiilor din sticlă și metal.

„Am mers la școală până în clasa a opta. Nu aveam nicio ocupație. Și în acea perioadă credeam că nu mă pricep la nimic sau chiar că nu am o viață normală. Nu aveam deloc resurse financiare, așa că am început să caut metode alternative de a face bani. Am ales o altă cale, fiindcă nu voiam să muncesc și să mă lupt”, istorisește Vladimir Gaiț, în vârstă de 49 de ani.

De fiecare dată când ieșea din închisoare, se confrunta cu aceeași dilemă: cum să-și refacă viața? Trebuia să facă față nu doar tentației de a reveni la vechile obiceiuri - „chiar eram atras de viața din închisoare” - dar și stigmatizării din partea societății, fiindu-i astfel dificil să se reintegreze sau să învețe un nou mod de viață.

Publicitate

După ultima eliberare din închisoare, în anul 2002, a ales conștient o nouă cale.

„Atunci aveam 29 de ani... După ce am petrecut ceva timp acolo și am văzut lucrurile din interior, am înțeles că nu mai voiam să mă întorc după gratii. Acea decizie mi-a schimbat viața. Atunci am început cu disperare să-mi caut un loc de muncă. Încă mai țin minte toate sentimentele și temerile mele, fiindcă nu știam cum să reîncep o viață normală.”

Acum Vladimir este proprietarul și conducătorul cunoscutei companii Bertam Group, lider în domeniul construcțiilor din sticlă și metal.

...

Însă, în pofida dorinței lui de a reuși, îl aștepta o cale grea. Vladimir a fost norocos să găsească un angajator care a avut încredere în el și i-a oferit un loc de muncă, în ciuda trecutului său. Și-a început activitatea în calitate de hamal la o companie de confecții din sticlă și a dezvoltat o prietenie de durată cu fostul său angajator, care i-a devenit mentor și confident.

Când a început să avanseze în carieră și să câștige mai mulți bani, temerile i s-au acutizat și a început din nou să consume droguri, la fel ca și în adolescență. „Ce m-a mirat este că atunci când colegii și șeful au aflat, nu m-au concediat. M-au ajutat să merg la un centru de reabilitare.”

În anul 2007, Vladimir și-a deschis propria afacere împreună cu un prieten de la centrul de reabilitare. „Noi ne doream foarte mult să reușim. Însă nu aveam nicio idee în ce ne aventuram.”

Un an mai târziu, în toiul crizei economice globale, compania avea cinci angajați, trei dintre care erau foști consumatori de droguri, cu perspective limitate de a avea un loc de muncă în altă parte. Compania obținuse un contract pentru producerea de sticlă pentru parteneri din Ucraina. Au învățat cum să graveze sticla și au procurat un echipament mai bun.

Atunci când compania a început să obțină rezultate, Vladimir și-a dat seama că acționa mai mult intuitiv. Uneori greșea, însă încerca din nou.

„Pur și simplu am încercat să acționez omenește în orice situație. Și aceasta a adus rezultate”, spune el.

Compania, cu sediul în Chișinău, Moldova, cu o cifră de afaceri anuală de peste 2 milioane de euro, este renumită nu doar pentru calitatea înaltă a produselor, dar și pentru o altă abordare a procesului de angajare.

Vladimir nu caută doar specialiști cu experiență, calificare și certificare, dar și femei și bărbați dornici să muncească din greu pentru a-și câștiga existența, care se confruntă cu stigmatizarea și necesită cu disperare o a doua șansă, inclusiv foști deținuți, consumatori de droguri, persoane care trăiesc cu HIV. Acest principiu și alegere vin din dificultățile pe care el însuși a trebuit să le depășească. Mai mult, angajează și foști deținuți

...

„Ideea de a ajuta persoanele care și-au pierdut rostul în viață, ca și mine cândva, nu m-a părăsit niciodată. Am decis să fac ceva în acest sens”, afirmă el.

„Nou veniții încep de la zero. Noi îi instruim și ei se dezvoltă pas cu pas. Ceea ce ne unește sunt valorile noastre comune. Suntem o familie mare. Îi acceptăm pe toți așa cum sunt și le oferim șansa să devină mai buni. Aceasta este esența respectării drepturilor omului”, subliniază Vladimir.

Acum compania are 60 de angajați, dintre care 80% s-au confruntat cu probleme în trecut. „Am înțeles că oferind un loc de muncă persoanelor aflate în dificultate, le ajuți să-și depășească dependențele.”

Uneori oamenii recidivează, acesta fiind un proces, recunoaște Vladimir. „Noi le oferim posibilitatea de a alege să meargă la reabilitare. Avem un coleg care a recidivat de trei ori, însă într-un final a reușit și acum se bucură de o viață sănătoasă. Încrederea este o forță motrice puternică”, menționează Vladimir.

Prin exemplul său, Vladimir a inspirat crearea primei rețele a companiilor care doresc să integreze perspectiva drepturilor omului, să respecte diversitatea, să asigure oportunități egale și să protejeze mediul înconjurător – CSR Moldova.

A început ca un proiect, își amintește Alexandr, un vechi prieten al lui Vladimir.

„Am urmat căi diferite. Eu lucram în domeniul drepturilor omului de 17 ani, el făcea afaceri. Acum trei ani, treceam printr-o criză personală în viață și am decis să merg să lucrez în compania lui Vladimir. Și în acel moment ADN-ul drepturilor omului a fuzionat cu cel al afacerilor. Am descoperit elementul unic pe care se baza compania lui Vladimir și i-am spus că trebuie să-l „împărtășim” cu alții. Aceste valori erau înrădăcinate adânc: de a avea grijă de persoanele fără trecut, fără patrie, fără steag, ștampilă sau stigmă.”

Încorporarea drepturilor omului în afaceri nu presupune doar reintegrarea oamenilor, dar și crearea unui spațiu sigur pentru grupurile marginalizate care se confruntă cu discriminare din cauza stigmatizării generale.

„Cunoaștem acest sentiment de disperare, cunoaștem acest gol în suflet, cunoaștem această durere, cunoaștem această frică. Însă, există speranță, există recuperare”, adaugă Alexandr.

Vladimir este de acord. „Vindecarea trebuie să meargă mână în mână cu reintegrarea, în caz contrar, ciclul recidivei se va repeta. O greșeală din trecut nu trebuie să marcheze pe un om toată viața sa. Nu este o sentință. Dacă o persoană se schimbă spre bine, comunitatea are doar de câștigat”, concluzionează el.

În 2018, Bertam Group a primit Premiul pentru Drepturile Omului, decernat de ONU Moldova, pentru abordarea incluzivă a procesului de recrutare și angajare a persoanelor din grupuri vulnerabile.

Asigurarea egalității, incluziunii și nediscriminării, prin  intermediul unui business responsabil, care promovează drepturile omului și abilitează persoanele să-și revendice drepturile este cea mai potrivită cale pentru a reduce inegalitățile. Afacerile trebuie să meargă dincolo de generarea de venituri, crearea de locuri de muncă și sporirea profitului pentru acționari.

Implementarea inconsecventă în regiunea Europei de Est și a Asiei Centrale a Principiilor directoare ale Organizației Națiunilor Unite privind afacerile și drepturile omului se reflectă în lipsa de locuri de muncă decente, exploatarea abuzivă a mediului ambiant, încălcări frecvente ale legislației muncii și discriminarea răspândită, care afectează în mod disproporționat femeile, tinerii și alte grupuri marginalizate.

PNUD Moldova pledează pentru un cadru legislativ aliniat la standardele privind drepturile omului, care promovează accesul egal la oportunități de angajare, elimină discriminarea sau stigmatizarea angajaților, în special a solicitanților de locuri de muncă și candidaților la angajare, pe criteriu de statut medical real sau perceput sau cazier juridic.

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal