
Cauza cetățenilor turci expulzați ilegal din țară rămâne în vizorul Consiliului Europei
Cauza cetățenilor turci expulzați ilegal din țară rămâne în vizorul Consiliului Europei, care a verificat măsurile întreprinse de Republica Moldova în vederea executării cauzei Ozdil și alții. În cadrul acestei acțiuni au participat Centrul de Resurse Juridice din Moldova (CRJM) și Asociația Promo-LEX, care au emis o comunicare către Comitetul de Miniștri.
・
Astfel, au fost emise următoarele recomandări: să explice care au fost raționamentele instanțelor de judecată la respingerea apelurile formulate de reclamanți și rudele reclamanților împotriva deciziei Biroului Migrație și Azil de a nu admite cererile lor de azil și să informeze dacă reclamanților li s-a adus la cunoștință motivele sumare pentru care au fost declarate persoane indezirabile, în conformitate cu regulile stabilite prin hotărârea Curții Constituționale din 13 noiembrie 2020.
Totodată, o altă recomandare pentru Guvernul Republicii Moldova ține de obținerea informațiilor detaliate de la autoritățile turce despre situația actuală a reclamanților în Turcia, inclusiv cu privire la rezultatul procedurilor judiciare, vizitele familiilor lor și posibilitatea transferului lor în Republica Moldova (în baza Convenției Consiliului Europei privind transferul persoanelor condamnate).
O altă recomandare ține de realizarea unor eforturi serioase pentru investiga pe deplin și transparent, implicarea posibilă a oricărui actor public de nivel înalt la „îndepărtarea” reclamanților, dar și să explice dacă amenda aplicată ca sancțiune fostului șef al Serviciul de Informații și Securitate (SIS) are un caracter adecvat, precum și cu privire la rezultatul procedurii de apel contra acestuia. Comitetul de Miniștri a solicitat și să fie executată hotărârea Curții Constituționale din 13 noiembrie 2020 prin care au fost declarate neconstituționale mai multe dispoziții legate de expulzarea străinilor din motive de securitate națională, de rând cu clarificarea mecanismului parlamentar existent de supraveghere a acțiunilor și competențelor SIS.
Amintim că fosta șefă a Biroului Migrație și Azil, Olga Poalelungi, a fost pusă sub acuzare de procurori pe 5 septembrie și învinuită de depășirea atribuțiilor de serviciu soldate cu urmări grave în cadrul „dosarului privind expulzarea” profesorilor turci.
Ulterior aceasta a fost suspendată din această funcție, pe 9 septembrie 2019, printr-un ordin semnat de fostul ministru de interne Andrei Năstase. La 5 februarie 2020, Poalelungi a fost repusă în funcție după ce instanța de judecată a anulat ordinul respectiv.
Amintim că, în septembrie 2018, mai mulți profesori turci din rețeaua de licee „Orizont” au fost ridicați de către Serviciul de Informații și Securitate și expulzați, cu justificarea că activitățile lor ar constitui o amenințare pentru securitatea națională a Republicii Moldova. A doua zi, ei au fost predați autorităților turceşti într-o operațiune secretă.
Menționăm că pe 10 septembrie 2020 s-a aflat că fostul șef al Serviciului de Informații și Securitate Vasile Botnari s-a ales doar cu o amendă și interdicția de a ocupa funcții publice pentru o perioadă de cinci ani, în dosarul expulzării profesorilor turci. Iar la 16 septembrie, faptul este confirmat și de instanța de judecată care a pronunțat sentința. Judecătoria Chișinău a publicat extrasul din decizia magistraților.
La data de 18 noiembrie 2021, fosta deputată de la Partidul Platforma DA, Inga Grigoriu, a depus o sesizare la CSP pentru a se investiga modul în care Stoianoglo a gestionat dosarul celor șapte profesori turci, expulzați ilegal din țară, în urmă cu trei ani. Ulterior, CSP l-a desemnat pe procurorul Andrei Bălan de la Procuratura Anticorupție pentru a se ocupa de caz.