Un fost secretar de stat al MAI riscă să rămână fără circa un milion de lei. ANI a constatat avere nejustificată

Un fost secretar de stat al MAI riscă să rămână fără circa un milion de lei. ANI a constatat avere nejustificată

Un fost secretar de stat al Ministerului Afacerilor Interne (MAI) riscă să rămână fără circa un milion de lei. Potrivit actului de constatare este vorba de Mariana Grama, care a deținut această funcție între 2019 - 2021. În această privință, inspectorii Autorității Naționale de Integritate (ANI) au constatat o avere nejustificată și o diferență substanțială în ce privește veniturile obținute pentru 2020.

Inspectorul de integritate a verificat averea fostului demnitar de stat și a familiei acesteia pentru perioadele 2014-2016 și 2016 – 2021. În cadrul verificărilor, inspectorul de integritate a constatat diferență substanțială între averea dobândită și veniturile obținute pentru anul 2020, în sumă de peste 1 milion de lei. Suma a fost identificată ca urmare a unor modificări patrimoniale, pe care inspectorul le-a vizualizat pe toată perioada 2016- 2021. 

Publicitate

Astfel, pe parcursul anului 2020, familia fostului secretar de obțin anumite bunuri și înregistrează operațiuni bancare ce vizează deschiderea unui cont bancar și alimentarea acestuia. Respectiv,  în iunie 2020, soțul subiectului de control a intrat în posesia a trei bunuri imobile, în valoare contractuală de peste 840 de mii de lei. În septembrie 2020, fostul demnitar de stat a procurat două bunuri imobile în valoare de peste 1,5 milioane de lei. În același an, subiectul deschide un cont bancar de depozit pentru suma de 46 de mii de euro. Ulterior, acest cont bancar este alimentat cu sumele de 375 de mii de lei și cu o altă sumă de peste 95 de mii de lei.

În total, suma modificărilor patrimoniale ale familiei fostului secretar de stat ce includ cheltuieli însumează cifra de peste 3,8 milioane de lei. Însă, disponibilitățile financiare oficiale și justificate ale acestuia sunt de peste 2,8 milioane de lei, fiind stabilită astfel diferența substanțială.

Fiindu-i solicitat punctul de vedere în cadrul controlului, fostul secretar de stat a justificat doar o parte din constatările prezentate de inspectorul de integritate.

Dacă actul de constatare va rămâne definitiv, subiectul riscă să nu mai dețină o funcție publică sau de demnitate publică pe o perioada de 3 ani. Iar, suma nejustificată identificată în cadrul controlului, urmează să fie confiscată în folosul statului.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal