Varianta Omicron dublează, la fiecare două-trei zile, numărul infectărilor, susțin specialiștii din Marea Britanie

Varianta Omicron dublează, la fiecare două-trei zile, numărul infectărilor, susțin specialiștii din Marea Britanie

Varianta Omicron ar dubla la fiecare două-trei zile numărul infectărilor, susțin specialiștii din Marea Britanie. Mai mult, aceștia constată că noua tulpină a ajuns să reprezinte deja 40% din totalul cazurilor COVID-19 din Londra, scrie Digi24.

Persoanele vaccinate cu doar două doze sunt vulnerabile în faţa acestei noi variante virale, susțin oficialii de la Londra. 

Publicitate

Primele cazuri de infectare cu varianta Omicron au fost detectate pe 27 noiembrie în Marea Britanie. Potrivit specialiştilor britanici, dacă nu vor fi adoptate măsuri rapide, aproximativ 1 milion de persoane vor fi infectate până la sfârşitul lunii decembrie cu varianta Omicron, despre care oamenii de ştiinţă susţin că este capabilă să infecteze persoanele vaccinate cu două doze.

„Ceea ce ştim despre Omicron este că se răspândeşte cu un ritm fenomenal, cu o rată pe care nu am mai văzut-o niciodată până acum şi care dublează la fiecare două-trei zile numărul infectărilor", a declarat secretarul de stat pentru Sănătate din Marea Britanie, Sajid Javid, pentru Sky News.

„Acest lucru înseamnă că ne vom confrunta cu un val mareic de infectări, ne aflăm încă o dată într-o cursă între vaccinare şi răspândirea virusului", a adăugat oficialul britanic.

Date medicale publicate vineri au arătat că eficienţa vaccinurilor actuale împotriva formelor simptomatice de COVID-19 este substanţial redusă contra variantei Omicron pentru persoanele vaccinate cu două doze, însă doza "booster" creşte protecţia cu până la 70%.

Deşi Sajid Javid a declarat că nu au fost confirmate până acum decese provocate de Omicron şi că doar 10 persoane au fost spitalizate în Anglia din cauza acestei variante virale, oficialul britanic a precizat că Omicron reprezintă probabil aproximativ 40% din totalul noilor infectări din Londra.

Deşi simptomele asociate variantei Omicron pot fi mai uşoare, răspândirea rapidă a noii variante virale va provoca, dacă Guvernul nu acţionează cu rapiditate, blocarea sistemului de sănătate.

„Chiar dacă un virus provoacă simptome uşoare, un mic procent de oameni dintr-o populaţie foarte mare poate în continuare să echivaleze cu un număr mare de spitalizări", a explicat Sajid Javid.

„Două doze nu sunt suficiente, dar trei doze asigură o protecţie excelentă împotriva infectării simptomatice", a adăugat oficialul britanic.

Guvernul britanic doreşte să ofere doze „booster" pentru toţi rezidenţii adulţi până la Anul Nou, un obiectiv foarte ambiţios ţinând cont de vacanţele de sfârşit de an şi de faptul că vaccinarea unui milion de persoane pe zi ar reprezenta un număr aproape dublu în comparaţie cu media zilnică actuală, care este de 530.000 de persoane vaccinate pe zi.

În acest sens, Guvernul Marii Britanii a decis să deschidă noi centre de vaccinare care vor funcţiona şapte zile din şapte, să implice armata în campania de imunizare şi că anumite programări medicale de rutină vor trebui să fie amânate.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal