
Reglementarea transportului alternativ: MAI anunță consultări publice pe marginea unui proiect de hotărâre în acest sens
La aproape două luni de când redacția AGORA a relatat despre problema trotinetelor electrice și lipsa normelor care să reglementeze utilizarea lor, Ministerul Afacerilor Interne anunță consultări publice pe marginea unui proiectul de hotărâre în acest sens, pentru modificarea Hotărârii Guvernului cu privire la aprobarea Regulamentului circulației rutiere.
・
Proiectul de hotărâre prevede introducerea în Regulamentul circulației rutiere noțiunea de trotinete și biciclete electrice. Astfel, se propune ca acest tip de transport alternativ să poată circula doar pe pistele special amenajate (benzile, pistele pentru bicicliști), iar în cazurile în care acestea nu există, circulația lor să fie permisă numai pe sectoarele de drum unde viteza maximă admisă autovehiculelor este de 50 de kilometri pe oră.
Mai mult, pe carosabilul drumului deplasarea pe trotineta electrică se dorește a fi permisă doar persoanelor care au împlinit vârsta de 16 ani, iar casca de protecție să fie obligatorie.
Te-ar putea interesa și: La Chișinău, trotinetele electrice nu doar se închiriază, dar se și fură. Câte cazuri s-au înregistrat
Se propune și reglementarea dimensiunilor de gabarit ale trotinetei electrice. Acestea nu vor putea depăși în lungime – 2 m; lățime 0,7 m; înălțime – 1,4 m; masa proprie – 55 kg” și vor trebui să fie dotate cu far de iluminare și semnal sonor.
Totodată, se propune ca „Direcția supraveghere transport și circulație rutieră” să se numească „Direcția poliției de patrulare”, respectându-se declinarea potrivită în context.
Menționăm că, la începutul lunii noiembrie, pe site-ul Cancelariei de Stat a fost publicat un proiect de lege care propunea introducerea în Codul Penal a sancțiunilor pentru utilizarea necorespunzătoare a trotinetelor electrice și ciclomotoarelor.
Proiectul este elaborat de către Ministerul Afacerilor Interne, în scopul responsabilizării conducătorilor mijloacelor te transport și creșterii nivelului siguranței traficului rutier. Astfel, se propune reglementarea transportului alternativ, iar conducătorii acestuia să poată fi trași la răspundere penală pentru infracțiunile produse cu implicarea lor.
Citește și: Ţara europeană care interzice circulația trotinetelor electrice pe trotuare
Amintim că anul trecut, la Chișinău, a fost lansat primul serviciu de închiriat trotinete electrice, iar odată cu aceasta, a crescut și popularitatea acestui mijloc de deplasare. Totuși, prezența pe străzile din oraș a mijloacelor alternative de deplasare noi – trotinete, segway sau biciclete electrice au trezit mai multe nemulțumiri, atât în rândul celor care le utilizează, cât și a celorlalți pietoni. Primii se plâng de lipsa infrastructurii potrivite, iar ultimii de utilizarea și conducerea haotică a acestora și astfel punerea în pericol a pietonilor. Mai multe detalii poți citi în articolul publicat anterior pe AGORA.
De asemenea, poți citi și despre experiența altor state privind reglementarea circulației trotinetelor și transportului alternativ.