Laureații Premiului Nobel pentru Pace: „Violența online este violența în lumea reală” (VIDEO)

Laureații Premiului Nobel pentru Pace: „Violența online este violența în lumea reală” (VIDEO)

Jurnaliștii Maria Ressa și Dmitri Muratov au primit Premiul Nobel pentru Pace în cadrul unei ceremonii care a avut loc vineri, 10 decembrie, în capitala Norvegiei. În discursurile lor, cei doi au vorbit despre situația gravă a jurnaliștilor din diferite părți ale globului, care sunt persecutați sau se află în detenție, pentru informațiile dezvăluite în cursul investigațiilor lor.

Mă aflu în fața dumneavoastră ca o reprezentantă a fiecărui jurnalist din lume care este obligat să se sacrifice pentru a rămâne fidel valorilor și misiunii noastre, aceea de a vă arăta adevărul”, și-a început discursul Maria Ressa, șefa site-ului de știri antiguvernamental filipinez Rappler. De altfel, ea vizată în șapte anchete judiciare în Filipine. Ressa a fost condamnată anul trecut pentru defăimare, iar mai apoi eliberată condiționat, fiind în așteptarea unei sentințe definitive din partea instanței de judecată.

Publicitate

„Îmi amintesc de acțiunea brutală împotriva lui Jamal Khashoggi, de asasinarea lui Daphne Caruana Galizia, în Malta, de prietena mea Luz Mely Reyes din Venezuela, de Roman Protasevici, al cărui avion a fost pus și simplu deturnat pentru ca el să fie arestat, de Jimmy Lai, care se află într-o închisoare din Hong Kong, de Sonny Swe, care, după ce a ieșit din închisoare, a înființat un nou grup de presă și acum este forțat să fugă din Myanmar și, în țara mea, de Frenchie Mae Cumpio, în vârstă de 23 de ani, care încă este în închisoare după aproape doi ani. Iar acum 36 de ore, am primit vestea că fostul meu coleg Jess Malabanan a fost ucis cu un glonț în cap”, a continuat jurnalista.

„Fără fapte, nu poți avea adevăr. Fără adevăr, nu poți avea încredere. Fără încredere, nu putem avea o democrație reală, ceea ce face imposibilă rezolvarea problemelor existențiale ale lumii noastre: încălzirea globală, COVID-19, bătălia pentru adevăr”, a adăugat jurnalista.

Cel de-al doilea laureat al premiului Nobel pentru Pace, Dmitri Muratov, a vorbit în discursul său despre situația jurnalismului din Rusia, pe care a calificat-o ca fiind într-o „vale neagră”.

„Vreau ca jurnaliștii să moară la bătrânețe. (...) Peste 100 de jurnaliști, surse media, apărători ai drepturilor omului și ONG-uri au fost recent clasificate ca „agenți străini”. În Rusia, acest lucru înseamnă „dușmani ai poporului”. Mulți dintre colegii noștri și-au pierdut locurile de muncă. O parte din ei au fost lipsiți de posibilitatea de a avea o viață normală pentru o perioadă necunoscută de timp. Poate pentru totdeauna. Asta s-a mai întâmplat în istoria noastră înainte”, a zis Muratov, făcând referire la evenimentele din cadrul Revoluției bolșevice petrecute cu peste 100 de ani în urmă, când sute de intelectuali ruși au fost forțați să plece în exil sau arestați.

În discursul său, Muratov a condamnat propaganda militaristă promovată de mass-media de stat, făcând referire și la posibilul conflict militar dintre Rusia și Ucraina.

„În capul unor politicieni nebuni, un război între Rusia și Ucraina nu este ceva imposibil. Dar eu știu că războaiele se termină cu identificarea soldaților și schimbarea prizonierilor”, susține Muratov.

Acesta a făcut și o scurtă descriere în ceea ce privește situația presei din țara sa, folosind expresia „când câinii latră, caravana trece”, pe care a ținut să o explice dintr-o altă perspectivă.

„O explicație este că nimic nu poate opri înaintarea caravanei. Guvernul spune uneori cu dispreț acest lucru despre jurnaliști. Ei latră, dar nu se schimbă nimic. Dar mi s-a spus recent că zicala are o explicație opusă. Caravana merge înainte pentru că latră câinii. Ei mârâie la prădătorii din munți și deșert. Caravana poate merge înainte doar cu câinii în jur”, a spus Muratov. Și a continuat: „Da, mârâim și mușcăm. Da, avem dinți ascuțiți și prindem cu putere. Dar noi suntem premisa pentru progres. Suntem antidotul tiraniei”, a conchis Muratov.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

  • Facebook
  • Instagram
  • Youtube
  • Twitter
  • Telegram
  • RSS Feed

APLICAȚIE

  • App Store
  • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
  • Mastercard
  • Visa
  • PayPal