
PODCAST | Matthew Winters: “Pe măsură ce guvernele implementează idei, derulează programe, cheltuiesc și colectează bani, se creează oportunități de apariție a corupției.”
Vă prezentăm cel de-al 9-lea episod din cadrul podcastului „Conversații Anticorupție”, un podcast lansat de Asociația pentru Drepturile Omului Lex XXI din Bălți cu sprijinul financiar al Ambasadei Statelor Unite ale Americii în Republica Moldova și cu sprijinul mediatic al Agora. Invitatul ediției este Matthew Winters, cu care discutăm alături de moderatoarea podcastului, Valeria Ciolac, despre atitudinea votanților față de corupție.
・
Domnul Matthew Winters este profesor și director asociat al programelor universitare din cadrul Departamentului de Științe Politice al Universității din Illinois. Sfera sa de cercetare include următoarele subiecte: ajutorul extern și dezvoltare, eficacitatea ajutorului, corupţie, participarea politică, experimente de sondaj, Politica din Asia de Sud-Est, în special Indonezia, și Brazilia. Domnul Winters a activat, de asemenea, în calitate de consultant în domeniul democrației, responsabilizării și guvernării locale pentru organizații precum USAID, Banca Mondială și Amnesty International.
În acest episod, discutăm despre impactul noilor tehnologii de comunicare asupra evoluției fenomenului de corupție. De asemenea, vorbim despre cartea lui Matthew Winters, intitulată „Lipsa informării sau tolerarea corupției: când alegătorii susțin politicienii corupți?”. Domnul Matthew explică dilema aparentei incapacități a democrației de a reduce corupția, ceea ce înseamnă că mulți alegători au votat pentru politicieni corupți. Ulterior, analizăm cele două ipoteze privind suportul oferit de către votanți politicienilor corupți: ipoteza informării și ipoteza compromisului. În cele din urmă, vorbim despre sondajul lui Matthew privind atitudinea alegătorilor față de corupția și politicienii corupți din Brazilia.
https://w.soundcloud.com/player/?url=https%3A//api.soundcloud.com/tracks/1161924604&color=%23ff5500&auto_play=false&hide_related=false&show_comments=true&show_user=true&show_reposts=false&show_teaser=true&visual=true
Highlits din intervențiile invitatului
- Pe măsură ce guvernele implementează mai multe idei, pe măsură ce derulează programe, cheltuiesc și colectează bani, se creează oportunități de apariție a corupției.
- Noile tehnologii de comunicare prezintă oportunități importante de creștere a posibilităților de transmitere a informațiilor care ar contribui la reducerea corupției.
- Conform ipotezei compromisului, când votanții aud despre corupție, ei spun: „Da, corupția este rea, dar acest politician face alte lucruri bune și, prin urmare, voi ignora faptul că este corupt”.
- Ipoteza informării explică faptul că votanții nu fac o alegere conștientă între corupție și altceva, ei doar nu sunt destul de informați despre ce este corupția.
- Dacă este un grup care este dispus să ierte corupția în schimbul competențelor, este grupul respondenților cu statut socioeconomic mai înalt.
- Este adevărat că alegătorii au o convingere puternică împotriva corupției, dar disponibilitatea lor de a acționa devine din ce în ce mai mică pe măsură ce cunosc mai multe lucruri și au un portret complet al candidaților politici.
- Aș dori să fiu optimist în ceea ce privește lupta globală împotriva corupției, chiar dacă uneori e dificil trebuie să menținem o cantitate suficientă de optimism pentru a continua să promovăm aceste inovații și aceste bune instituții anticorupție.
Podcastul „Conversații Anticorupție” este realizat de Asociația pentru Drepturile Omului Lex XXI, o organizație non-profit din Bălți, care a fost înființată în 2003 de un grup de studenți în drept, pentru a apăra și promova drepturile omului în Moldova. Podcastul își propune să crească gradul de conștientizare a populației în raport cu fenomenul de corupție, prin producerea a 24 de episoade de podcast pe probleme legate de buna guvernare, cu participarea a 12 vorbitori americani și 12 moldoveni.
Printre vorbitorii podcastului sunt Sergiu Litvinenco (Ministrul Justiției), Matthew Stephenson (profesor la Harvard Law School), Susan Rose- Ackerman (profesor la Yale Law School), Nathan Bocks (primarul or. Holland, Michigan), James Wasserstrom (diplomat american), Danielle Brian (director al proiectului privind supravegherea guvernului - POGO), Matthew Winters (profesor la Universitatea din Illinois), Maggie Lemere (producătoare de film), Kevin E. Davis (Director, Transparency International SUA), Olesea Stamate (deputată în Parlament), Dan Perciun (deputat în Parlamentul Republicii Moldova), Liliana Nicolaescu Onofrei (ex-ministră a Educației), Ion Pruteanu (Centrul Național Anticorupție), Lidia Sanduleac (Ministerul Afacerilor Interne), Eugeniu Sinchevici (deputat).
Puteți accesa materialul integral pe pagina de SoundCloud a podcastului.