Victoria lui Krasnoselski - celebrată în stânga Nistrului, în timp ce relațiile dintre Chișinău și Tiraspol sunt puse pe pauză

Victoria lui Krasnoselski - celebrată în stânga Nistrului, în timp ce relațiile dintre Chișinău și Tiraspol sunt puse pe pauză

Victoria anticonstituțională a lui Vadim Krasnoselski, liderul regiunii transnistrene, este celebrată în stânga Nistrului în urma așa-ziselor alegeri prezidențiale care au avut loc la 12 decembrie, în timp ce, Chișinăul nu are un viceprim-ministru pentru Reintegrare de mai bine de o lună de vreme, după ce Vladislav Kulminski, cel care anterior a ocupat acest fotoliu, și-a dat demisia. Asociația Promo-LEX trage un semnal de alarmă și spune că este nevoie urgent de identificat un candidat. Fosta viceprim-ministră pentru Reintegrare Cristina Lisnic declară că fără de acesta, relațiile între cele două maluri ale Nistrului sunt puse pe pauză. Guvernul strânge din umeri, fără o oferi un termen în care vom avea un negociator în relația cu Tiraspolul. 

„La momentul de față nu putem oferi o listă de nume care vor să acceadă la această funcție sau numărul acestora. Sunt mai multe persoane care și-au exprimat dorința de a candida, dar intențiile acestora încă se discută. Nu vă putem spune data la care această funcție ar putea fi suplinită”, a declarat pentru AGORA, purtătoarea de cuvânt a prim-ministrei, Anastasia Taburceanu. 

Fosta viceprim-ministră pentru Reintegrare în Guvernul Chicu, Cristina Lesnic, a declarat că Biroul politici de reintegrare nu poate substitui mandatul vicepremierului, pentru că acesta are dublă calitate. Pe de o parte, este membru al Guvernului, iar pe de altă parte, este negociator-șef și are anumite obligațiuni și responsabilități de ordin politic. În acest caz, Biroul asigură doar continuitatea unor activități cotidiene. 

Publicitate

„Este de dorit să existe un negociator-șef care va asigura dialogul între Chișinău și Tiraspol. În mod normal, dreptul de a semna anumite hotărâri protocolare și de a participa cu luarea deciziilor în procesul de negocieri îi revine vice-premierului pentru reintegrare, care are această dublă calitate de negociator-șef. Altă persoană, la momentul actual, nu poate substitui acest mandat. Asta înseamnă că, relațiile între Chișinău și Tiraspol sunt puse pe pauză”, a precizat Cristina Lesnic. 

Asociația Promo-LEX a făcut un apel către autorități și a cerut să grăbească numirea unei noi persoane în această funcție. La 7 decembrie, în cadrul unei conferințe de presă, directorul Promo-LEX, Ion Manole, a declarat că tergiversarea acestui proces influențează negativ respectarea dreptului omului în regiunea transnistreană. 

„De peste o lună de zile nu avem o persoană în această funcție principală, în ce privește situația și problemele din stânga Nistrului. Lipsa acestei nominalizări, în această importantă funcție, are un impact negativ asupra situației, asupra respectării drepturilor omului în stânga Nistrului”, a spus Ion Manole. 

Amintim că la data de 5 noiembrie, Vlad Kulminski a anunțat că demisionează. Motivul invocat de principalul negociator al Republicii Moldova în procesul de reglementare transnistreană a fost unul de ordin personal.

Vladislav Kulminski a fost numit în funcția de viceprim-ministru pentru reintegrare în Guvernul Nataliei Gavrilița pe 6 august. Anterior, a activat în cadrul structurilor ONU de reglementare conflictelor, dar si insocietatea civilă, fiind unul dintre fondatorii al Institutului pentru Inițiative Strategice.

Menționăm că printre atribuțiile  viceprim-ministru pentru reintegrare se numără: coordonarea procesului de negocieri între Chișinău și Tiraspol a întregului proces de reintegrare; înaintarea și formularea priorităților pentru reintegrarea țării în comun cu comisia guvernamentală și, după caz, comisiile parlamentare; stabilirea liniilor de negocieri între Chișinău și Tiraspol și este interlocutor de bază în formatul 5+2. 

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal