Pensionarii și alți beneficiari ai plăților CNAS pot să-și schimbe instituția de la care-și ridică banii

Pensionarii și alți beneficiari ai plăților CNAS pot să-și schimbe instituția de la care-și ridică banii

Beneficiarii de pensii, ajutor social şi ajutor pentru perioada rece a anului pot să schimbe instituția care îi deservește. În listă vor fi incluse mai multe bănci comerciale care vor îndeplini cerințele Casei Naţionale de Asigurări Sociale (CNAS).

La 5 iunie 2015, în Monitorul Oficial al Republicii Moldova a fost publicată Legea nr. 123 care prevede ca începând cu 1 iunie 2015 plata suportului financiar de stat lunar va fi efectuată de către prestatorul de servicii de plată care asigură plata pensiei/alocaţiei sociale de stat. Modificările sunt dictate de intenţia de a simplifica procedura de plată. Totodată, celelalte prestaţii (pensii, alocaţii, indemnizaţii, ajutor de deces etc) în continuare vor fi distribuite beneficiarilor prin intermediul oficiilor poştale ÎS “Poşta Moldovei” şi filialelor SA “Banca de Economii” (până la desemnarea de către beneficiar a altei instituţii).

Totodată beneficiarii de pensii, ajutor social şi ajutor pentru perioada rece a anului vor putea să îşi aleagă individual prestatorul de servicii de plată de la care să ridice banii. Beneficiarii care doresc să fie deserviţi prin instituţiile bancare pot depune cerere prin care vor indica banca selectată din lista anunţată public de CNAS. Cererea, copia cardului sau a contului bancar se vor depune la structurile teritoriale ale CNAS la locul de domiciliu.

Publicitate

„Șase bănci deja au venit cu inițiativa de a deservi beneficiarii de plăți al CNAS. În cel mai scurt timp acestea vor fi aprobate după ce vor satisface cerințele impuse. Noi solicităm ca deschiderea și deservirea contul bancar sau a cardului să fie gratuite.

Băncile comerciale vor putea să primească beneficii doar din comisionul de distribuire, care este stabilit prin lege la 0,07%.

Consider că este un pas bun pentru a liberaliza piața deservicii plăților sociale când beneficiarii erau impuși prin lege să fie deserviți de Banca de Economii sau Poșta Moldovei”, a declarat Maria Borta, Preşedinte CNAS.

Schimbarea instituției care deservește beneficiarii de plăți sociale poate fi motivată de amplasarea mai convenabilă a unei filiale bancare sau a unui bancomat, precum și a calității deservirii.

Angajații unor filiale ale Băncii de Economii din mun. Chișinău declară că în zilele când sunt achitate plățile sociale fac față cu greu fluxului de beneficiari, iar o mare parte a acestora nu este mulțumită de calitatea serviciului prestat. Ei mai spun că majoritatea pensionarilor evită cardurile bancare din teama de a fi înșelați și din cauza că nu înțeleg foarte bine cum funcționează acesta.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal