
În R. Moldova au fost realizate primele secvențieri ale virusului SARS-CoV-2. În 31 de probe a fost depistată varianta Delta
În R. Moldova, au fost realizate primele secvențieri ale virusului SARS-CoV-2. Mai exact, e vorba de 31 de probe investigate cu ajutorul secvențiatorului, procurat și donat de Uniunea Europeană și Organizația Mondială a Sănătății (OMS) pentru laboratorul Agenției Naționale pentru Sănătate Publică (ANSP). Potrivit rezultatelor obținute în urma investigațiilor, în toate cele 31 de probe a fost identificată varianta Delta a noului virus.
・
Laboratorul ANSP a fost echipat cu un secvențiator cu ajutprul căruia vor fi depistate variantele de mutație a virusului SARS-CoV-2 prin metoda de secvențiere a genomului viral. Potrivit aurităților, acest lucru va permite monitorizarea dinamicii transmiterii virusului și apariția de noi variante genetice, investigarea relației dintre genotipurile SARS-CoV-2 și datele epidemiologice.
Datele de secvențiere vor fi integrate în sistemul național de supraveghere și corelate cu cazurile de COVID-19 pentru monitorizarea mutațiilor virusului SARS-CoV-2 pe teritoriul țării noastre. La fel, secvențele de consens vor fi partajate în GISAID EpiCov – baza de date internaționale (www.gisaid.org), unde vor putea fi comparate și corelate cu variantele de virus cu mutații existente în alte țări.
Minsiterul Sănătății mai precizează că OMS a instruit cinci specialiști ai laboratorului virusologic al ANSP, care vor stabili criteriile de selectare a probelor pentru secvențiere, astfel încât să identifice posibilele variante de mutații.