Lipsă de transparență și predictibilitate. Comisia de la Veneția a criticat modul în care au fost promovate modificările la Legea Procuraturii (DOC)

Lipsă de transparență și predictibilitate. Comisia de la Veneția a criticat modul în care au fost promovate modificările la Legea Procuraturii (DOC)

Comisia de la Veneția a criticat modul în care au fost promovate modificările la Legea Procuraturii, afirmând în avizul emis astăzi, că sunt lipsite de transparență și predictibilitate. O atenție a fost acordată și procedurii de evaluare a Procurorului General dar și a componenței Consiliului Superior al Procurorilor (CSP).

Potrivit avizului publicat astăzi, Comisia a criticat adoptarea într-un termen foarte scurt a modificărilor la Legea Procuraturii, menționând lipsa consultărilor publice preliminare și a opiniilor instituțiilor relevante și a părților interesate, precum și a ONG-urilor. Totodată, instituția a reiterat declarațiile președintelui Gianni Buqicchio, de a nu fi confundată graba cu urgența.

Publicitate

„În timp ce nu sunt standarde internaționale în ce privește durata unei asemenea proceduri internaționale, procedura trebuie să garanteze o discuție politică semnificativă atât în Parlament cât și în alte foruri publice”, se arată în avizul Comisiei.

CITEȘTE ȘI: Transparența decizională a noii guvernări: iluzie sau realitate?

A fost criticată și modificarea componenței Consiliului Suprem al Procurorilor, experții instituției luând în calcul și faptul că acest lucru se întâmplă pentru a doua oară după ce o asemenea decizie a mai avut loc în 2019. Astfel, o asemenea decizie poate crea impresia „că orice majoritate parlamentară poate modifica componența CSP în propriul interes”, fiind emisă recomandarea de a include în Constituție și prevederi referitoare la funcționarea și componența CSP, în vederea evitării acestor modificări arbitrare.

O altă recomandare ține și de reîncadrarea Procurorului General în cadrul CSP, ca membru din oficiu, menționând totuși faptul că actualul număr de procurori din cadrul instituției este unul suficient pentru a asigura un echilibru. Juriștii structurii europene au mai recomandat introducerea unor prevederi mult mai clare referitoare la procedura de evaluare a Procurorului General, astfel încât Comisia de evaluare a performanțelor să poată lucra doar în cazul în care are și membri din rândul procurorilor în componența ei, practic recomandând autorităților să revizuiască integral această procedură.

Juriștii Comisiei au emis o recomandare și în ceea ce ține și de faptul că CSP ar trebui să decidă dacă Procurorul General este suspendat în cazul unei investigații în privința sa, spre deosebire de suspendarea automată, care este la moment prevăzută de lege. Comisia a menționat că suspendarea Procurorului General nu ar trebui să ducă și la expirarea automată a mandatelor unui sau mai mult adjuncți ai săi.

Un alt aspect discutat a ținut și de durata mandatului Procurorului General interimar, experții Comisiei menționând că pot fi cazuri în care acesta să se prelungească la infinit, ceea ce poate afecta funcționarea instituției și independența organelor procuraturii. Aceștia au recomandat ca interimatul funcției să fie doar pe perioada investigațiilor și/sau a procedurilor de selectare a unui nou procuror general.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal