
Istoria unei echipe de ingineri din Moldova, datorită cărora 120 de oraşe din lume au troleibuze mai eficiente în consumul de energie (FOTO)
Totul la această echipă de ingineri din Moldova e neaşteptat şi excentric într-un fel. Au facilităţi de producţie în subsolul unei clădiri absolut normale de pe una din străzile Chişinăului, iar o linie de troleibuz coboară de la reţeaua urbană, de pe stâlp, spre subsolul nevăzut în care aceşti ingineri muncesc. Dar anume acolo, în subsol, se întâmplă inovaţia, munca de cercetare şi dezvoltare, unde există laboratoare de testare şi unde are loc producţia curentă. Anume echipa de aici, din Chişinău, şi-a lăsat amprenta muncii lor în peste 120 de oraşe ale lumii şi în transportul public din acele oraşe, scrie piataauto.md.
・
Vitalie Eşanu, cofondatorul companiei şi CEO-ul acesteia, nu e nici pe departe boss-ul obişnuit pe care-l vedem prin Moldova, văzându-se mai degrabă ca un inginer în microelectronică decât ca un şef la costum şi cu servietă în mână. Dar în ultimii 30 de ani, el a reuşit să atragă talente şi să inspire o echipă de oameni în halate, cu ochelari pe faţă şi şurubelniţe în mână, cu pricepere în software şi hardware, exact aşa cum îţi imaginezi inginerii supratalentaţi.
Ei concep şi produc tehnologia de bază a transportului public urban modern — de la troleibuze şi tramvaie, care folosesc reţelele de fire ale oraşelor, până la trenuri şi chiar autobuze electrice moderne. Şi tot ei sunt cei care au inventat conceptul troleibuzului hibrid — sau a troleibuzului care-şi poate continua mişcarea pe baza bateriilor de la bord şi le încarcă ulterior de la fire, fapt care permite unor asemenea troleibuze să ajungă în zone mai îndepărtate, precum suburbiile oraşelor, fără necesitatea trasării firelor, sau chiar în centrele istorice ale oraşelor, unde trasarea de fire n-ar fi fezabilă.

Sursă foto: piataauto.md
Oraşul Vinnitsa din Ucraina a fost primul unde echipa de ingineri şi-a exportat conceptul, în anul 2003. O partidă de 16 troleibuze a fost transformată în timp de două săptămâni atunci. Interesul a continuat să crească, cu solicitări din tot mai multe oraşe. În 2004, de exemplu, ei au instalat sistemul lor actualizat pe 18 troleibuze din Sankt Petersburg, Rusia. Toate acele 18 troleibuze sunt în operare şi azi, după 17 ani.

Sursă foto: piataauto.md
Geografia de azi a troleibuzelor ce conţin conceptul echipei de ingineri din Moldova cuprinde peste 120 de oraşe din lume. Cel mai nordic este oraşul arctic Murmansk, cel mai sudic e Bishkek în Kârgâzstan. Oraşul cu cele mai estice coordonate e Vladivostok, iar cele mai vestice — San Francisco, printr-un furnizor intermediar.

Sursă foto: piataauto.md
Pe lângă asta, echipa din Moldova vrea să inoveze şi mai departe își dorește să dezvolte autobuz electric din clasa de nouă metri. Acestea vor avea 300 km autonomie, suficient pentru o zi întreagă de operare într-un asemenea oraş. Pe lângă asta, echipa din Moldova livrează deja componente către actualele autobuze electrice mai mari, produse de MAZ, din clasa de 12 metri.