Inițiative de reglementare a domeniului de microfinanțare: Plafonarea ratei dobânzii și mai multă transparență în contractele de împrumut

Inițiative de reglementare a domeniului de microfinanțare: Plafonarea ratei dobânzii și mai multă transparență în contractele de împrumut

Domeniul microfinanțării ar putea fi reglementat prin plafonarea ratei dobânzii din contractul de credit la maximum 50% și introducerea de noi reguli pentru publicitatea creditelor. Două inițiativele legislative în acest sens au fost prezentate de către deputații fracțiunii parlamentare PAS Dumitru Alaiba și Dorian Istrati.

„În publicitatea este pusă în prim plan rata dobânzii care este pate a dobânda anuală efectivă. Astfel se creează confuzii în la informarea consumatorilor despre ofertele creditelor lansate și se utilizează manipularea prin intermediul publicității”, susține Istrati.

Prin acest proiect, deputații își propun informarea corectă a cetățenilor în publicitatea creditelor, unde dobânda anuală efectivă (DAE) va fi anunțată cu caractere de trei ori mai mari decât altă informație menționată în publicitate, ca să fie văzută ușor.

Publicitate

Cel de-al doilea proiect impune standarde minime de evaluare a bonității - cerințe de creditare responsabilă.

„Instituția financiară trebuie să evalueze adecvat bonitatea beneficiarului creditului, adică a capacității acestuia de întoarce împrumutul. Această evaluare trebuie să se bazeze pe prezumția că beneficiarul creditului va fi capabil să își onoreze obligația financiară”, a declarat Alaiba.

Potrivit inițiativei, în cazul în care instituția financiară, fără vina beneficiarului creditului, a evaluat incorect bonitatea beneficiarului creditului, atunci să se anuleze toate dobânzile, penalitățile și orice alte comisioane de întârziere la plată.

Totodată, deputații propun impunerea cerințelor privind costul total al creditului/împrumutului.

„Costul total va fi unul rezonabil și va respecta cerințele practicii comerciale corecte, să nu denatureze echilibru dintre beneficiar și bancă, iar rata dobânzii din contractul de credit să nu fie mare decât 50%”, susține deputatul PAS.

Proiectul de lege mai prevede ca toate celelalte cheltuieli (comisioane, taxe, penalități, dobânzi de întârziere) pe o zi de credit să nu fie mai mari decât 0,04% din suma totală a creditului/împrumutului, iar costul total al creditului/împrumutului (inclusiv dobânzi, comisioane, penalități, dobânzi de întârziere) să nu fie mai mare decât valoarea totală a creditului sau împrumutului.

Inițiativele urmează să fie înregistrate, apoi propuse în plenul Parlamentului.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

  • Facebook
  • Instagram
  • Youtube
  • Twitter
  • Telegram
  • RSS Feed

APLICAȚIE

  • App Store
  • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
  • Mastercard
  • Visa
  • PayPal