
Polonia, gata să reia linia de creditare de 100 de milioane de dolari, lansată în 2014 pentru Republica Moldova
Polonia este gata să reia asistența financiară în valoare de 100 de milioane e dolari oferit țării noastre pentru proiecte de dezvoltare economică. Informația a fost confirmată de directorul Centrului de Studii Estice, consilier al prim-ministrului Poloniei, Adam Eberhardt, inclusiv în cadrul unei întrevederi cu ministrul moldovean al Economiei, Sergiu Gaibu.
・
„Polonia vrea să sprijine Republica Moldova în implementarea reformelor. Anul viitor vom crește sprijinul oferit prin intermediul Fundației Solidarității Internaționale. Suntem acum la etapa de negociere privind reluarea ajutorului prin creditul de 100 de milioane de dolari care va servi pentru toate aspectele de dezvoltare”, a declarat pentru AGORA Adam Eberhardt.
Banii fac parte de fapt din linia de creditare lansată prima data încă în 2014. Atunci, cei 100 de milioane de dolari erau destinați firmelor agricole moldovene, pentru procurarea de utilaje și tehnologii agricole poloneze.
„Faptul că a existat această limitare a domeniului de aplicare a creat o problemă în implimentare, a fost una din cauzele care a generat anumite dificultăți. Acum suntem în proces de pregătire a domeniilor și sectoarelor care vor putea beneficia de acest sprijin. Ulterior, împreună cu partenerii moldoveni vom stabili și condițiile. Pe lângă domenii, vom vorbi și de aspectul teritorial, anumite localități, orașe unde vor putea fi dezvoltate proiecte cu acești bani”, a mai adăugat directorul Centrului de Studii Estice.
Principalele direcții pe care vor să pună accent polonezii țin de dezvoltarea regională prin eficientizarea energetică și protecția mediului.
„Pe lângă asta suntem gata să oferim sprijin pentru școlarizarea administrației RM, la fel vom continua eforturile în domeniul energetic. Reluarea creditului este o prioritate pentru noi. Până acum a fost folosit mai puțin de 5% din suma planificată în 2014. Este un credit nerambursabil. Singura condiție este ca proiectele de dezvoltare să fie realizate de firme poloneze în parteneriat cu firme din Republica Moldova. Astfel vrem să dezvoltăm parteneriate moldo-poloneze durabile”, a mai punctat directorul Centrului de Studii Estice, consilier al prim-ministrului Poloniei, Adam Eberhardt.
Ce a oprit finanațarea în 2014
Amintim că subiectul este unul mai vechi, linia de creditare fiind lansată prima data încă în 2014. Împrumutul oferit de Guvernul Poloniei îşi propunea atunci să ajute agricultorii moldoveni să-şi modernizeze tehnologiile şi să le aducă producția la standardele europene.
Atunci condițiile erau că se va acorda finanțare până la 12 ani, plus o perioada de graţie de până la 3 ani, cu o dobândă de 3% anual din suma împrumutată. Totodată, antreprenorii puteau gaja chiar echipamentele pe care le procurau, dar trebuiau să contribuie cu maxim 30% din resurse proprii pentru a garanta sumele împrumutate.
Una din probleme apărute în procesul de implementare a ținut de modul de administrare a creditului. Pentru asta autoritățile de la Chișinău au decis, în 2014, să creeze o instituție de implementare - Instituţia Publică „Unitatea de implementare a creditului de asistenţă acordat de Guvernul Republicii Polone” pentru sectorul agricol. Aceasta se subordona Agenţiei de Intervenţie şi Plăţi în Agricultură. Ministerul Agriculturii era pe atunci condus de Vasile Bumacov (PLDM)
Doi ani mai târziu, după preluarea guvernării de către Partidul Democrat, cu Eduard Grama șef la Agricultură, instituția a fost dizolvată. În nota informativă a deciziei nu se indică motivele care au condus la acest deznodământ.
În 2018, ambasadorul Poloniei la Chișinău Bartłomiej Zdaniuk declara că acest credit nu a fost accesat pe deplin pentru că la un moment dat condițiile valorificării lui au fost schimbate fără ca partea poloneză să aibă vreo influență asupra acelei hotărâri.
„Noi suntem absolut gata să continuăm această colaborare, numai că trebuie să fie și o atitudine poate un pic mai constructivă și din partea cealaltă. Banii sunt la Varșovia și așteaptă, numai că decizia trebuie să fie luată la Chișinău”, a declarat Bartłomiej Zdaniuk, în cadrul emisiunii „Sfatul Țării” de la postul de televiziune 10TV.
Istoria relațiilor moldo-poloneze
Sprijinul financiar polonez este oferit prin Programul de Asistență pentru Dezvoltare. Republica Moldova este declarată țară prioritară pentru asistența poloneză pentru dezvoltare în sectoare precum bună guvernare, dezvoltare regională și rurală și agricultură. Pe parcursul a 15 ani, Polonia a implementat 264 de proiecte în valoare de 15 milioane de euro în Moldova.
Până în prezent, între Republica Moldova şi Republica Polonă au fost semnate 37 de acorduri, care reglementează diverse domenii de activitate.
În Republica Moldova activează 92 de întreprinderi cu capital polon, investițiile însumând aproape 230 de milioane de lei. După volumul capitalului investit, Polonia se află pe locul 15 printre principalii investitori ai Republicii Moldova. Cel mai mare investitor polonez este compania „Polski Cukier”, care activează în industria de zahăr.
Anul trecut prin intermediul Fundației Solidarității Internaționale, fondurile programului „Asistența Poloniei” („Polish Aid”) au fost alocate și pentru combaterea pandemiei COVID-19 în Republica Moldova.