Consilierii PAS susțin că bugetul municipal pentru anul 2022 este unul deficitar și lipsit de viziune

Consilierii PAS susțin că bugetul municipal pentru anul 2022 este unul deficitar și lipsit de viziune

Consilierii fracțiunii Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS) din Consiliul Municipal Chișinău susțin că bugetul municipal pentru anul 2022 este unul deficitar și lipsit de viziune. Aceștia susțin că primarul Ion Ceban nu vine cu soluții privind problemele legate de infrastructură.

„Așa cum ne-am deprins, Ion Ceban vine cu un buget deficitar, de această dată deficitul propus pentru 2022, este de peste 21%, iar unica sursă din care este planificată acoperirea deficitului de peste un miliard de lei, este vânzarea terenurilor, și aici e una din două, sau vrea să vândă tot ce a mai rămas din Chișinău, sau anumite proiecte nu vor fi realizate, cum a fost și în 2020 și în 2021. Deja ne-am deprins că domnul primar nu implementează proiectele propuse”, susține președintele fracțiunii PAS Roman Cojuhari.

Publicitate

Acesta susține că, anul trecut, Primăria nu a executat proiecte în valoare de peste 500 milioane de lei, deși acestea erau incluse în buget. Cojuhari a mai declarat că acest lucru se repetă din 2019.

„Întreaga societatea a trecut și trece printr-o perioadă complicată din cauza crizei de pe piața gazelor, din cauza evoluțiilor pe piața internațională, prețul la gaze în Republica Moldova s-a dublat. Deși Ion Ceban a promis că va majora până la 60% compensația pentru căldură în perioada rece a anului, bugetul propus pentru 2022, nu prevede nicio majorare, ci doar alocarea a 90 de milioane de lei pentru această compensație, o abordare ipocrită, iar în condițiile de iarnă, inumană, în schimb Ceban propune opt milioane de lei pentru construcția unui bazin în unul din liceele din municipiul Chișinău, acest proiect deja este de doi ani și vreau să zic că e momeală pentru Partidul Șor, care i se promite acest edificiu, în schimbul votării bugetului”, a adăugat Cojuhari.

Secretarul fracțiunii PAS în CMC, Roman Roșca, a declarat că, deși în anii 2019 și 2020, consilierii din cadrul formațiunii au propus mai multe proiecte pentru rezolvarea unor probleme fundamentale la capitolul infrastructură, printre care și un program de reabilitare a căilor de acces către instituțiile de învățământ sau de modernizarea lifturilor ori termoizolarea blocurilor de locuit, însă „abordarea haotică a lui Ion Ceban a compromis programul prin implementarea neprofesionistă”.

„Avem nevoie de un buget al eficienței, care să investească masiv în infrastructură, pentru a duce la diminuarea costurilor pentru școli”, a precizat Roșca și a mai adăugat că de la începutul mandatului lui Ceban, nici o grădiniță sau școală nouă nu a fost deschisă în municipiul Chișinău.

Am solicitat o reacție din partea primarului Ion Ceban, însă nu am primit până la această oră nici un răspuns. Totodată, nici o altă fracțiune din cadrul Consiliului Municipal Chișinău nu și-a expus poziția în privința bugetului pentru 2022.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal