Teste la BAC, scoase la vânzare cu o zi înainte de examenul la limba străină. REACȚIA Ministerului Educației

Teste la BAC, scoase la vânzare cu o zi înainte de examenul la limba străină. REACȚIA Ministerului Educației

Teste la examenul de Bacalureat de mâine la limba străină au fost scoase la vânzare pe un site de mică publicitate. Potrivit unui anunț, un test ar costa 100 de euro la examenul de limba franceză. Totuși, numărul indicat în anunț nu este corect, iar la mesaje nu a răspuns nicio persoană. Pe de altă parte, Ministerul Educației a emis astăzi un comunicat în care precizează că cere sancționarea persoanelor implicate în publicarea testelor de examen.

Mai jos vedeți anunțul postat pe un site de mică publicitate:

...

Publicitate

Teste anulate

„Ministerul Educației a sesizat Inspectoratul General al Poliției și a solicitat sancționarea tuturor persoanelor fizice și juridice, inclusiv a unor instituții de presă, care au publicat itemi din testul de examen la matematică pentru clasa a IX-a, care s-a desfășurat astăzi, 9 iunie. În urma unei cercetări interne realizate de colaboratorii Ministerului Educației, au fost identificați trei candidați de la un liceu din capitală care au fotografiat cu telefonul mobil conținutul testelor și l-au plasat pe rețelele de socializare. Testele elevilor respectivi vor fi anulate”, se spune în comunicat.

Potrivit Codului contravențional, publicarea subiectelor examenului de bacalaureat și/sau a celor de absolvire a ciclului gimnazial, precum și a soluțiilor la acestea până la începutul examenului sau pe durata desfășurării lui se sancționează cu amendă.

Amenzi de până la 8 000 de lei

În cazul persoanelor fizice amenda constituie 1 000-3 000 lei, în timp ce pentru persoanele juridice 5 000-8 000 lei. Amenzi cuprinse între 5 000-8 000 de lei vor plăti și persoanele cu funcție de răspundere care vor admite astfel de fraude, totodată acestea urmând să fie private și de dreptul de a deține anumite funcții sau de dreptul de a desfășura anumite activități pe un termen de la 3 luni la un an, mai explică instituția.

Investigațiile vor continua

Ministerul Educației mai precizează că va continua investigația și, în cazul în care vor identificate și alte persoane ce au publicat testele și/sau soluțiile la acestea, vor fi sesizate organele de anchetă.

„Ministerul Educației solicită tuturor persoanelor implicate în desfășurarea examenelor să dea dovadă de corectitudine și etică profesională”, se mai spune în comunicat.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal