Plus 24 mil. de euro: R. Moldova planifică să mărească suma creditului de la BEI pentru renovarea infrastructurii feroviare

Plus 24 mil. de euro: R. Moldova planifică să mărească suma creditului de la BEI pentru renovarea infrastructurii feroviare

R. Moldova ar urma să majoreze cu 24 de milioane de euro împrumutul de la Banca Europeană de Investiții (BEI) contractat pentru reabilitarea infrastructurii feroviare şi a parcului de material rulant ale Republicii Moldova. În plus, termenul de debursare ar urma să se extindă până la 31 decembrie 2026, informează Guvernul.  La 14 decembrie, Cabinetul de miniștri a aprobat proiectul hotărârii privind inițierea negocierii și aprobarea semnării Acordului de modificare și de reformulare la Contractul de finanțare.

Contractul de finanțare dintre R. Moldova și BEI a fost semnat la 26 septembrie 2016 și ratificat prin Legea nr. 298/2016. Împrumutul a constituit 50 de milioane de euro.

Ulterior, 20 de milioane de euro au fost distribuite pentru procurarea locomotivelor, iar alte 30 de milioane de euro au fost alocate pentru reabilitarea infrastructurii feroviare, notează Guvernul.

Publicitate

„Urmare a evaluării costului lucrărilor, precum și reieșind din rezultatele licitației privind reabilitarea segmentului de cale ferată între stațiile feroviare Bender-Căușeni-Basarabeasca Etulia-Giurgiulești, s-a constat că suma planificată este insuficientă pentru proiect. În același timp, oferta câștigătorului licitației privind reabilitarea tronsonului de cale ferată a fost prelungită de câteva ori, data limită a acesteia este 31 decembrie 2021. În caz contrar, se anulează licitația și urmează a fi organizată una nouă, etapele căreia vor dura aproximativ 18-24 luni”, se arată în hotărârea de Guvern.

Prin urmare, așa cum termenul limită de debursare a mijloacelor financiare a expirat la 26 septembrie 2021, Guvernul propune inițierea modificării contractului cu extinderea termenului până la 31 decembrie 2026. Totodată, ar urma să crească și suma împrumutului cu 24 de milioane de euro. 

„Rog să monitorizăm cu strictețe cum se utilizează acești bani. Știm că vagoanele au fost procurate, dar să știm ce e mai departe. Să comunicăm cetățenilor despre mersul lucrărilor de reabilitare și să simtă cetățenii că se îmbunătățesc lucrurile”, a spus prim-ministra Natalia Gavrilița.

Propunerea Guvernului urmează să fie supusă votului în Parlament.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal