Termenul de valabilitate al semnăturii electronice se extinde până la cinci ani. Cât va costa

Termenul de valabilitate al semnăturii electronice se extinde până la cinci ani. Cât va costa

Valabilitatea semnăturii electronice , care se eliberează pe USB token de STISC, a fost extinsă de la doi la cinci ani. Despre aceasta a anunțat  vicepremierul pentru digitalizare, Iurie Țurcanu.

Astfel, are loc simplificarea accesului la serviciile electronice și depășirea barierele de interacțiune dintre cetățean și stat.

Costul pentru procurarea cheii publice pentru perioada de până la cinci ani va fi de 650 de lei. Cei care dețin o semnătură electronică valabilă până la doi ani le vor putea utiliza până la expirare.

Publicitate

Directorul Serviciului Tehnologia Informației și Securitatea Cibernetică (STISC), Gheorghe Pantaz, a subliniat că „prin extinderea termenului de valabilitate al semnăturii electronice, serviciul va fi dezvoltat, oferind confort utilizatorilor și facilitând beneficierea de servicii publice electronice de calitate la distanță/online”.

Vasile Golubei, ofițer SIS, a declarat că instituția a autorizat dispozitivul dat în exploatare marți, 14 decembrie.

Totodată, Serviciul este în proces de definitivare a unui nou proiect de lege în domeniu care va transpune Regulamentul Uniunii Europene 910/2014, prin intermediul căruia urmează să se ofere posibilitatea de prestare a unor servicii noi și utile pentru cetățeni. De asemenea, SIS a inițiat modificarea cadrului normativ ce a permis extinderea termenului de valabilitate a semnăturilor electronice la 5 ani, implicându-se activ în procesul de transformare digitală a țării.

Menționăm că până în prezent, a fost asigurată obținerea semnăturii electronice, pentru circa 200 de mii de utilizatori, din diferite domenii de activitate, persoane fizice și juridice, mediu de afacere etc., iar în contextul noilor tehnologii și tendințe de digitalizare, politica de stat în domeniu are drept obiectiv modernizarea și simplificarea accesului la serviciile publice.

Semnătura electronică este un dispozitiv criptografic care se conectează la calculator prin USB și care conține un certificat digital similar ca în cazul semnăturii mobile. Acest dispozitiv criptografic poate fi obținut de la Serviciul Tehnologia Informației și Securitate Cibernetică.  

Costul semnăturii electronice eera de 310 lei, atât pentru persoane juridice, cât și pentru persoane fizice sau pentru subiecții declarării averilor și a intereselor personale

Citește și: Unde? Cum? Cât costă? Tot ce trebuie să știi despre semnătura electronică și cea mobilă

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

  • Facebook
  • Instagram
  • Youtube
  • Twitter
  • Telegram
  • RSS Feed

APLICAȚIE

  • App Store
  • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
  • Mastercard
  • Visa
  • PayPal