
Guvernul spune „da” unui proiect de modificare a Codului Funciar: Centralele eoliene ar putea apărea și pe terenuri agricole de calitate superioară
Pe unele terenuri agricole din țară ar putea apărea surse alternative de energie electrică. Aceasta dacă va fi aprobat un proiect de lege propus de deputatul PAS Vladimir Bolea privind modificarea Codului funciar. Inițiativa presupune permiterea amplasării pe terenurile cu destinație agricolă, indiferent de nota de bonitate, a sistemelor solare fotovoltaice și schimbarea destinației terenurilor agricole de calitate superioară pentru construcția centralelor electrice eoliene. Aceasta a primit aviz pozitiv de la Guvern. Iată cum argumentează miniștrii decizia.
・
Examinând propunerea, miniștrii fac referire la Codul Funciar: „Retragerea terenurilor agricole de calitate superioară, utilizarea lor în alte scopuri decât cele agricole, desfășurarea pe aceste terenuri a operațiilor tehnologice și de altă natură ce conduc la degradarea solului este permisă doar în cazuri excepționale pentru satisfacerea necesităților statului sau ale comunității, și nu a unor agenți economici privați”, se arată în document.
Totuși, Guvernul a dat aviz pozitiv propunerii invocând câteva argumente. Potrivit lor, se constată că țara este dependentă de importuri energetice și că ar fi necesare un șir de măsuri pentru sporirea siguranței energetice.
În plus, se menționează că, din punct de vedere tehnic, amplasarea panourilor fotovoltaice ar trebui să fie pe pante și terenuri plane. Însă, acestea sunt, în mare parte, cu destinație agricolă.
Un alt argument ar fi că de la amplasarea unor astfel de obiective ar avea de beneficiat și agricultorii sau fermele de animale, așa cum acestea ar putea să-și alimenteze cu energie electrică depozitele frigorifice și alte construcții.
În avizul Guvernului se mai menționează că pentru a asigura protecția terenurilor de calitate superioară și ținând cont de datele experților din domeniu se propune ca instalațiile solare fotovoltaice să fie permise pe terenuri cu soluri degradate și care au gradul de evaluare a fertilității naturale mai mic de 40 de puncte.
În plus se recomandă în cazul în care va fi aprobată inițiativa privind modificarea Codului funciar, înainte de construcția instalațiilor eoliene să se efectueze o evaluare a impactului asupra mediului, asupra biodiversității unor specii de păsări.
„Proiectul este și unul dintre obiectivele noastre ca să creștem nivelul de producere a energiei regenerabile. Dar remarca ar fi ca să avem grijă ca acele evaluări a solului să fie făcute cu adevărat corect ca să nu ne trezim cu terenuri agricole ce ar putea mai bine fi folosite în circuitul agricol, de fapt să fie folosite în alte scopuri. Ce ține de panourile solare fotovoltaice, noi susținem în mod special să fie instalate pe acoperișurile clădirilor”, a spus ministrul Insfrastructurii, Andrei Spînu.
Avizul pozitiv a guvernului a fost susținut cu votul majorității Guvernului.