Viață de câine. În mâinile cui este soarta patrupezilor de la necropola din Chișinău (FOTO, VIDEO)

Viață de câine. În mâinile cui este soarta patrupezilor de la necropola din Chișinău (FOTO, VIDEO)

Cazul necropolei din Chișinău încă mai este cap de afiș în presă și subiect de discuții în societate. Am decis să mergem într-o vizită la necropolă, fără a-i anunța preventiv pe cei de acolo. Ceea ce am surprins, e de-a dreptul trist. Doi, trei câini într-o cușcă, opt angajați care au grijă de aproximativ cinci sute de patrupezi și un cabinet pustiu (aici ar trebui să fie locul de muncă al specialiștilor veterinari). Cel mai grav însă este faptul că necropola activează fără autorizație, spun reprezentanții Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor (ANSA). Activiștii au transmis două petiții către reprezentanții instituției, cu cerința de a se lua măsuri în privința conducerii necropolei. Șeful Regiei Autosalubritate, în subordinea căreia se află necropola, a fost citat la ANSA. Între timp, instituția solicită circa opt milioane de lei din buget pentru finanțarea „cimitirului” de câini. 

Publicitate

Ca să ajungi la necropolă trebuie mai întâi să parcurgi un drum de țară, mărginit de pământ gol. La intrare sunt două bare de metal paralele, de culoare galbenă, cuprinse la mijloc de un lacăt.

La circa 15 metri de la intrare stă o gheretă de culoare gri, în care stă paznicul. Acesta ne-a permis accesul pe teritoriu, doar după ce am obținut prin telefon permisiunea directorului, Ion Uliinici.

Curtea necropolei era împânzită de patrupezi, care după sterilizare au fost lăsați în libertate, dar au revenit. Echipa noastră a fost întâmpinată de Snejana Matîr, cea care activează aici de trei ani, fiind responsabilă de documentație.

Deși, oficial, în necropolă activează peste 30 de angajați, femeia ne-a spus că doar opt persoane au grijă de cei circa 500 de patrupezi. Uneori, numărul animalelor ajunge și la 800.

„În acte, posibil să fie scris că lucrează și 60 de persoane. Însă, în realitate, sunt opt angajați care îngrijesc de patrupezi, plus paznicul și un lucrător auxiliar care are grijă de teritoriu. Este cifra reală pe care v-o prezint. Nu am ce ascunde. Asta este realitatea. Lucrul începe la ora 08:00, iar până la 12:00, cei opt angajați reușesc să facă ordine”, ne-a spus Snejana Matîr.

Tot ea ne-a explicat că necropola nu dispune de autorizație sanitar-veterinară, pe motiv că unitatea nu are un centru veterinar. „Noi nu avem specialiști, deja mai bine de un an. Câinii sunt sterilizați în clinici private, procedurile fiind achitate de către voluntari”, a relatat angajata.

ANSA confirmă că necropola activează fără autorizație

La 14 decembrie curent, conducerea ANSA a avut o întrevedere cu reprezentanții mai multor organizații obștești și voluntari care promovează protecția animalelor. Asta după ce, în urma controlului oficial desfășurat pe data de 8 decembrie la necropolă au fost depistate un șir de neconformități, cea mai mare fiind faptul că această unitate activează fără autorizația sanitar-veterinară.

...

„Din punctul nostru de vedere, este o activitate ilegală și este în afara cadrului legal. Vor fi aplicate amenzi conform codului contravențional, deoarece se practică și activitatea ilegală, dar și pentru că animalele sunt întreținute într-o stare destul de precară. De asemenea, vom face un demers către Primăria municipiului Chișinău, pentru că, o bună parte din activități și responsabilități, ține de autoritățile publice locale”, a declarat, în cadrul întrevederii, directorul ANSA, Radu Musteața.

În urma aceluiași control, au fost notificate Inspectoratul Ecologic de Stat, Inspectoratul Fiscal de Stat și Inspectoratul General de Poliție.

„Constatăm că este o problemă ce se agravează de la o zi la alta nu doar în municipiului Chișinău, dar în toată republica. De aceea, ANSA își propune să aibă o abordare la nivel național, cu reglementări clare și acțiuni concrete”, a subliniat directorul general adjunct pe probleme sanitar veterinare din cadrul ANSA, Alexandru Manciu.

Ce spune societatea civilă

După ședința din 14 decembrie, am discutat cu reprezentanții asociațiilor obștești, care ne-au spus că timp de doi ani semnalizează această problemă și tot bat pe la ușile autorităților de resort.

„Suntem mulțumiți de faptul că măcar, de această dată, cineva ne-a deschis ușile”, a spus activista civică a Asociației Obștești pentru protecția drepturilor animalelor „Societatea Umană” Anastasia Cozlovschi.

...

Activiștii civici au înregistrat două petiții către directorul ANSA, Radu Musteață. Una la data de 7 decembrie, iar alta la data de 10 decembrie curent.

În prima petiție aceștia i-au cerut directorului ANSA să prezinte un raport asupra tuturor petițiilor care au fost recepționate în decursul unui an și la care nu a oferit răspuns.

Pe lângă aceasta, activiștii mai solicită:

- să fie tras la răspundere inspectorul principal din cadrul Direcției sănătatea și bunăstarea animalelor Maxim Sîrbu, care potrivit activiștilor a sabotat controlul la necropolă la data de 7 decembrie și la data de 8 decembrie a făcut unul nou, pe furiș;

- să fie trași la răspundere responsabili de la Regia Autosalubritate pentru faptul că patrupezii sunt întreținuți în condiții proaste;

- următorul control la necropolă, care va fi realizat de către ANSA, să fie neapărat în prezența societății civile, a presei și a responsabililor de la Secția protecția animalelor a Primăriei Chișinău;

- să fie oferite informații despre ce măsuri au fost luate pe parcursul ultimului an, pentru că în 2020 au fost depistate aceleași încălcări.

...

La data de 15 decembrie, activiștii au participat la ședința Consiliului Municipal Chișinău, în cadrul căreia s-au arătat nemulțumiți de faptul că în bugetul municipiului pentru anul 2022, circa opt milioane de lei sunt destinate necropolei. Dintre care, un milion pentru salarii, iar restul pentru amenajarea unor obiecte. Despre care obiecte este vorba, nu se cunoaște.

De cealaltă parte, consilierii municipali au negat că suma ajunge la opt milioane de lei. „Nu înțelegem de unde este luată această sumă. Nici cei de la Direcția finanțe nu ne-au confirmat că această sumă urmează a fi alocată”, a spus consilier socialist.

ANSA va face demersuri la Primăria Chișinău

În timp ce activiștii civici spun că în urma controlului desfășurat anul trecut de către ANSA la Necropolă, nu au fost aplicate sancțiuni, șeful Direcției sănătatea și bunăstarea animalelor din cadrul Agenției, Vitalie Carauș, declară contrariul.

„În 2020 au fost aplicate două sancțiuni contravenționale lucrătorilor de la Autosalubritate. Într-adevăr, anul acesta s-au depistat mai multe încălcări. Una dintre încălcările foarte grave este faptul că necropola activează fără autorizație sanitar-veterinară”, a declarat Vitalie Carauș.

...

Șeful direcției a spus că urmează să se facă demersuri la responsabilii din cadrul Primăriei Chișinău pentru a fi organizate spații și adăposturi pentru animale care să corespundă cerințelor necesare, astfel încât animalele care sunt luate din stradă să beneficieze de condițiile minime de protecție și bunăstare.

Potrivit Codului contravențional, în asemenea cazuri, contravenţiile se constată şi se examinează de către ANSA. Astfel, sunt în drept să constate contravenţii şi să încheie procese-verbale inspectorii din cadrul Agenţiei. Dar, pot să examineze cauzele contravenţionale şi să aplice sancţiuni directorul general, directorii generali adjuncţi şi şefii subdiviziunilor teritoriale ai ANSA.

Întrebat, cum pe viitor ne vom asigura că neregulile depistate la Necropolă au fost înlăturate, Vitalie Carauș a spus că:

„În timpul apropiat de către inspectori vot fi aplicate sancțiuni, în urma încălcărilor depistate în actul de control. Noi conștientizăm că sancțiunile nu mereu rezolvă problema. Agenția, la fiecare sesizare făcută de către societatea civilă este gata să petreacă controale. Am pus o persoană care va avea mereu contact cu societatea civilă și va înregistra toate petițiile. Atât timp cât necropola nu deține autorizație, ea nici nu se încadrează în cadrul legal care stabilește periodicitatea acestor verificări”.

Conducerea Regiei Autosalubritate, citată la ANSA

...

În acest context, l-am contactat pe inspectorul principal din cadrul Direcției sănătatea și bunăstarea animalelor Maxim Sîrbu, pentru a vedea ce acțiuni urmează a fi întreprinse în continuare.

„Procedura este conform Codului contravențional. Noi am citat șeful Regiei Autosalubritate, Igor Gîrlea, la subdiviziunea ANSA din Chișinău, săptămâna trecută, dar încă nu am primit vreun răspuns. În continuare, va fi îndeplinit procesul-verbal cu indicarea articolelor din Codul contravențional care au fost încălcate și după aceasta va avea loc ședința comisiei responsabile de examinarea cazului, din cadrul subdiviziunii. Șeful de la Autosalubritate va trebuie să dea explicații și după aceasta se va decide dacă se aplică sau nu amenda”, a precizat inspectorul.

Cu privire la lipsa autorizației din partea ANSA, inspectorul a spus că ultimul document de acest fel a fost solicitat și emis în 2013, dar nu pentru întreținerea animalelor, ci pentru înhumarea cadavrelor. L-am contactat pe directorul necropolei, Ion Uliinici, pentru explicații. Drept replică, acesta ne-a redirecționat la responsabilii de relația cu presa din cadrul Regiei Autosalubritate. Ultimii așa și nu ne-au răspuns la apel.

Sancțiunile ar putea ajunge la 15.000 de lei

Potrivit Codului Contravențional, încălcarea cerinţelor privind întreținerea animalelor, reglementate de legislația sanitar-veterinară, fapt ce poate periclita viaţa ori sănătatea acestora, se sancţionează cu amendă de la 2.400 la 3.000 de lei, pentru persoane fizice, și de la 9.000 la 15.000 de lei persoanei cu funcţie de răspundere.

Aplicarea intenţionată a acțiunilor ce provoacă dureri sau suferinţă animalelor se sancţionează cu amendă de la 600 la 1.200 de lei aplicată persoanei fizice, și de la 9.000 la 15.000 de lei aplicată persoanei cu funcţie de răspundere.

Dacă în urma acțiunilor descrise mai sus, animalele au fost maltratate sau au decedat, persoanele vinovate pot fi sancționate cu amendă de la 3.000 lei la 3.600 de lei aplicată persoanei fizice și de la 9.000 la 15.000 de lei aplicată persoanei cu funcţie de răspundere.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

  • Facebook
  • Instagram
  • Youtube
  • Twitter
  • Telegram
  • RSS Feed

APLICAȚIE

  • App Store
  • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
  • Mastercard
  • Visa
  • PayPal