Ceban: Dacă nu se retrage prejudiciul întreprinderii Apă-Canal, cei mai mari agenți economici din industria alimentară vor fi deconectați de la rețeaua de canalizare

Ceban: Dacă nu se retrage prejudiciul întreprinderii Apă-Canal, cei mai mari agenți economici din industria alimentară vor fi deconectați de la rețeaua de canalizare

Primarul capitalei, Ion Ceban, anunță că cei mai mari agenți economici din domeniul industriei alimentare ar putea fi deconectați de la apeduct și canalizare începând de luni, 20 decembrie, dacă guvernarea „nu va renunța la atacul  la adresa companiei municipale Apă-Canal Chișinău".

„Astăzi anunț public despre decizia Primăriei Chișinău în legătură cu ultimul atac asupra întreprinderilor municipiului Chișinău și anume în special asupra Apă Canal. Dacă cei de la Inspectoratul pentru Protecția Mediului nu își retrag și nu anulează jupuirea municipiului Chișinău și nemijlocit a Apă Canal de 12 milioane de lei pe motive absolut alogice, atunci declar public de săptămâna viitoare și anume din ziua de luni, cei mai mari agenți economici din industria alimentară vor fi deconectați de la rețeaua de canalizare publică”, a declarat Ceban.

Edilul afirmă că, după controale și analize desfășurate la Stația de Epurare a Apei Uzate, Inspectoratul pentru Protecția Mediului ar fi invocat prejudicii de 12 milioane de lei pentru că s-ar fi depistat substanțe interzise în apa devărsată.

Publicitate

Potrivit lui, aceste substanțe vin de la producătorii mari din industria alimentară, care nu au stații de tratare proprii, iar Apă-Canal Chișinău nu dispune de utilajul necesar pentru a curăța apa de astfel de impurități.

Anterior, primarul menționa că ar fi nevoie de investiții de 250 de milioane de euro pentru ca situația de la Stația de Epurare să corespundă normelor europene pentru tratarea azotului și fosforului.

„Ceea ce vor azi de la Apă-Canal poate fi realizat doar în următoarea fază de modernizare cu investiții foarte mari. Pentru acest lucru, ținând cont că instituția este una strategică pentru întreaga țară, trebuie garant și autoritatea centrală, inclusiv financiar. Este o problemă națională și nu doar a municipalității”, spunea primarul.

Atunci, Ceban constată că debranșarea agenților economici de la rețeaua de apă și canalizare n-ar fi o soluție. La fel, nici penalizarea „Apă -Canal”.

AGORA a solicitat o reacție Inspectoratului pentru Protecția Mediului după declarația primarul capitalei despre pretinsele atacuri asupra întreprinderii municipale „Apă-Canal”. Instituția a confirmat că la Stația de epurare, gestionată de Î.M „Apă-Canal Chișinău” s-au desfășurat controale în luna septembrie. Prin urmare, s-a constatat management defectuos și indici ai poluării ce depășesc norma admisibilă. „Apă-Canal Chișinău” ar urma să achite prejudiciul adus mediului către bugetul de stat.

Vezi aici cum explică situația directorul IPM: Inspectoratului pentru Protecția Mediului confirmă controalele de la Stația de epurare și penalitatea pentru Î.M. „Apă-Canal”

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

  • Facebook
  • Instagram
  • Youtube
  • Twitter
  • Telegram
  • RSS Feed

APLICAȚIE

  • App Store
  • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
  • Mastercard
  • Visa
  • PayPal