
Președinta Maia Sandu, despre integrarea europeană: „Am transmis Rusiei că modelul UE e cel mai potrivit pentru Moldova”
Președinta Maia Sandu a susținut, într-un interviu acordat Reuters, că Moldova își dorește în continuare să adere la Uniunea Europeană. În același timp, șefa statului afirmă că a informat Rusia cu privire la parcursul european al țării, susținând că modelul promovat de UE este cel mai potrivit pentru Republica Moldova.
・
„Moldova vrea să devină, într-o zi, membră a Uniunii Europene. Ne-ar plăcea să ajungem acolo mai devreme decât mai târziu. Am transmis Rusiei mesajul că modelul UE este cel mai potrivit pentru țara mea. Vom insista ca alegerea noastră să fie respectată”, a declarat Sandu.
Potrivit Reuters, aceste declarații ale Maiei Sandu sunt cea mai clară poziție privind parcursul european al Moldovei de când ea a câștigat scrutinul prezidențial de la finele lui 2020 și după victoria impunătoare a partidului pro-reformist la anticipatele din iulie 2021.
Chișinăul va contesta datoriile invocate de Gazprom
Șefa statului susține că Federația Rusă continuă să pună presiune pe Republica Moldova, acest lucru având loc, inclusiv înainte de summit-ul cu liderii UE și ai altor state din Europa de Est, printre care și Ucraina. Rusia se folosește, în special de prețurile gazelor naturale, așa cum s-a întâmplat și în luna octombrie. În ce privește subiectul Gazprom, Sandu a declarat că Guvernul de la Chișinău va contesta cererea concernului rus de a plăti datorii în valoare de peste 700 de milioane de dolari.
„Când prețurile gazelor naturale au ajuns la un nivel înalt, Gazprom a început să ne vorbească despre niște datorii care, potrivit lor, ar fi din 1994. Bineînțeles că acest lucru a fost folosit în procesul de negocieri, întrucât noi susținem că datoria ar trebui să fie mult mai mică”, a adăugat președinta Republicii Moldova.
Suportul Vestului în justiție și problemele de securitate
În același timp, Sandu a menționat că sancționarea autorilor furtului unui miliard de dolari din sistemul bancar este posibilă, în special cu ajutorul Occidentului. De altfel, Moldova a solicitat Interpolului inițierea procedurilor de căutare și arestare a doi dintre cei mai bogați oameni din Moldova, acuzați de furtul banilor publici. Unul dintre ei, Vladimir Plahotniuc este acuzat de implicare în jaful secolului, când un miliard de dolari au fost sustrași din băncile moldovenești, între 2014 - 2015.
De cealaltă parte, avocații lui Plahotniuc au respins acuzațiile aduse.
Referindu-se la concentrările de trupe de la granița ruso-ucraineană, Maia Sandu susține că este îngrijorată de aceste evenimente, dar a menționat că nu sunt semne de intensificare a activității militare ruse din regiunea transnistreană.
„Din păcate, avem în continuare trupe ruse pe teritoriul nostru”, a precizat Sandu, care a solicitat din nou retragerea acestora din stânga Nistrului, regiune care este recunoscută de către ONU ca fiind în componența Republicii Moldova.
Interviul este disponibil pe Reuters.