Bugetul capitalei pentru 2022 a fost votat cu scandal de CMC: Azi nu e sedința Consiliului Municipal, azi e „Давай поженимся!” (VIDEO)

Bugetul capitalei pentru 2022 a fost votat cu scandal de CMC: Azi nu e sedința Consiliului Municipal, azi e „Давай поженимся!” (VIDEO)

Bugetul capitalei a fost votat în prima lectură de consilierii municipali cu 36 de voturi pro. Consilierii PAS și cei liberali nu au susținut adoptarea acestuia. Bugetul pentru anul 2022 prevede venituri în sumă de 5,1 miliarde de lei, inclusiv transferuri de la bugetul de stat de 2,6 miliarde de lei și cheltuieli în sumă de 6,2 miliarde. Astfel, deficitul preconizat este de 1,1 miliarde de lei. Dezbaterile din CMC nu au trecut fără replici aprinse. 

„Azi nu e sedința Consiliului Municipal, azi e Давай поженимся!, uitați-vă că toți că ei 90% sunt cumpărați. (...) Nici un fel de dreaptă și nici un fel de stângă nu sunteți voi, nimic, zero, faceți show ca să adunați voturi și să amăgiți lumea în continuare. PL nu votează acest buget așa cum nu a votat niciodată de când socialiștii conduc cu municipiul Chișinău pentru că bugetul municipiului de când socialiștii sunt la conducere este folosit ca instrument de cumpărat consilierii la calup pe criterii politice”, a declarat Ion Cebanu președintele fracțiunii PL în CMC.

...

Publicitate

„Ceea ce lipsește e un audit financiar și funcționar al celor două întreprinderi municipale de transport Regia Transport Electric și Parcul Urban de Autobuze ori, printre altele, pentru aceste două întreprinderi doar în bugetul pentru 2022 sunt propuse peste 700 de milioane de lei. Nu aveam încă o metodologie aprobată și clară de aprobare a tarifelor la transportul public și, evident, nici nu mai sperăm să avem implementarea tichetării electronice sau noi scheme de rute”, a declarat Zinaida Popa, consilieră PAS.

...

Citește și: Consilierii PAS susțin că bugetul municipal pentru anul 2022 este unul deficitar și lipsit de viziune

„Au fost incluse toate propunerile parvenite de la consilieri. (...) Singura fracțiune care nu a prezentat în termenul propunerile pentru bugetul municipal pentru anul 2022 este fracțiunea Partidului Acțiune și Solidaritate. (...) Trebuie să menționez că toate propunerile primăriei municipiului Chișinău adresate Parlamentului Republicii Moldova au rămas fără a fi examinate și nicio propunere din partea primăriei legată de curți de blocuri, infrastructură, de suburbii nu a fost acceptată”, a declarat primarul de Chișinău Ion Ceban.

...

„8,5 milioane de lei cere Autosalubritate anul acesta pentru întreținerea Necropolei. Un milion pentru voliere, 7,5 milioane pentru careva obiecte care nici nu este clar pentru ce anume. Noi știm precis că este pentru Necropolă. u demult a fost controlul ANSA care a depistat un șir de încălcări și cel mai import ei nu au autorizație să se ocupe cu ceea cu ce se ocupă. Mai mult ca atât, nu există un regulament cum îngroapă acele cadavre. (...) Vă închipuiți ce o să fie dacă Doamne ferește începe o pandemie, asta nu e deja despre animale și întreținerea lor, asta ține de sănătatea publică. Suntem împotriva ca Autosalubrității să i se ofere atâți bani”, a declarat activista Anastasia Cozlovschi.

...

Comparativ cu prevederile aprobate pe anul 2021, veniturile globale ale bugetului pentru anul 2022 s-au majorat cu 380 de milioane de lei sau cu 8,0% și cu 843 de milioane de lei sau cu 19,7 la sută față de realizările anului 2020.

Cheltuielile bugetului municipal Chișinău pe anul 2022 se estimează cu o descreștere de 34 de milioane de lei sau cu 0,5% în raport cu bugetul aprobat pe anul 2021.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal