Potrivit proiectului de decizie, taxa locală pentru magazinele online, în 2022, va constitui 7.500 de lei, față de 5.000 de lei cât era în 2021. Totuși, aceasta este o valoare mică, spun reprezentanții Primăriei, care subliniază că în 2020, taxa pentru magazinele online a fost de 10.000 de lei.
„Majoritatea agenților economici sunt mici antreprenori, nu magazinele mari care-s puține (...) Am fi votat dacă am fi avut o analiză foarte clară cu privire la această majorare, care să ne spună dacă agenții economici au potențial, dacă au posibilitatea să le achite sau nu, cum se vor răsfrânge acestea asupra consumatorului”, a declarat președintele fracțiunii PAS, Roman Cojuhari.
De altfel, fracțiunea PAS a propus reducerea taxei de la 7.500 la 5.000 de lei și iar pentru a compensa diferența de venituri, să fie crescută taxa pentru articolele de tutun până la 30 - 32 de mii de lei, însă amendamentul nu a întrunit numărul necesar de voturi.

În replică, reprezentanții Primăriei au declarat că autoritățile locale acordă un suport celor care pentru prima dată inițiază afaceri cu magazine online, vorbind despre scutirea de 50% la achitarea taxei respective. De cealaltă parte, reprezentanții comunității de afaceri au declarat că nu sunt de acord cu majorarea acestei taxe, susținând că nu au fost consultați din timp.
„Orice sistem fiscal, fie el național, fie local, urmează să se bazeze pe niște principii, în special, în relațiile cu partea societății productivă și generatoare de venituri sub formă de impozite și taxe – mediul de afaceri. În cazul taxelor locale, acestea sunt stabilite în Codul fiscal și presupun, în primul rând, previzibilitatea activității de întreprinzător. Agenții economici, pentru planificarea cheltuielilor, trebuie să cunoască din timp și să fie consultați referitor la mărimea taxelor locale. Or, anume principiile previzibilității activității de întreprinzător și ale echitabilității (proporționalității) în raporturile dintre unitatea administrativ-teritorială și întreprinzător sunt cele ce, în mod evident, sunt ignorate în cazul taxei menționate. Chiar și reducerea de 50% este una ce trezește incertitudine în aplicare, nefiind clar în ce condiții se aplică aceasta și asupra căror subiecți – fapt, despre care au fost atenționate autoritățile”, se arată în declarația asociațiilor de business.
În declarație se mai menționează și nerespectarea principiului echitabilității în raporturile dintre unitatea administrativ-teritorială și întreprinzător, fiind aplicate două taxe distincte asupra aceluiași obiect al impunerii.
„De fapt, în cazul dat, și al treilea principiu – a transparenței decizionale – a fost violat atât din perspectiva principiilor de aplicare a taxelor locale, dar și din perspectiva aplicării Legii 100/2017, care stabilește procedurile de consultare a unui act normativ. Chiar dacă a fost realizată o ședință de consultare a proiectului Deciziei, toate procedurile ulterioare a acesteia au fost neglijate. În special, nu a fost publicată și adusă la cunoștința părților cointeresate Sinteza de obiecții și propuneri, care ar urma să conțină poziția autorității locale față de propunerile înaintate de comunitatea de afaceri, pentru a oferi acesteia, până la momentul discutării în cadrul forului decizional, posibilitatea de a veni cu argumente suplimentare, dacă e cazul, astfel, asigurând-se un dialog public-privat veritabil, și nu unul formal. De fapt, versiunea finală a proiectului este, de asemenea, un document ce nu a fost pus la dispoziția publicului larg și a comunității de afaceri, în mod special”, se menționează în declarația respectivă.
Un Emoji sau Sticker va îmbogăți acest articol.