Fiica lui Navalnîi, Daria Navalnaia, a primit premiul Saharov pentru 2021 în numele tatălui său

Fiica lui Navalnîi, Daria Navalnaia, a primit premiul Saharov pentru 2021 în numele tatălui său

Fiica lui Aleksei Navalnîi, Daria Navalnaia, a primit premiul Saharov al Parlamentului European în numele tatălui său în cadrul unei ceremonii care a avut loc la Strasbourg, informează un comunicat al legislativului comunitar, transmite Agerpres. 

Închis în prezent într-o colonie de muncă forţată din Rusia, Aleksei Navalnîi a fost liderul opoziţiei din ţara sa pentru mai bine de un deceniu, făcându-se cunoscut prin lupta sa împotriva corupţiei şi împotriva încălcărilor drepturilor omului de către Kremlin.

După ce a primit premiul în numele tatălui său, Daria Navalnaia i-a criticat pe cei dispuşi la compromisuri cu dictatorii în interesul pragmatismului, insistând că Europa trebuie să rămână fidelă idealurilor sale.

Publicitate

„Când i-am scris tatălui meu şi l-am întrebat: ce anume vrei să spun în discurs din punctul tău de vedere, el mi-a zis: spune că nimeni nu trebuie să pună semnul egal între Rusia şi regimul lui Putin. Rusia este parte din Europa şi noi luptăm să devenim o parte a ei. Dar ne dorim ca şi Europa să lupte să rămână fidelă ei înseşi, ideilor minunate care se află la temelia sa. Ne luptăm pentru o Europă a ideilor, pentru celebrarea drepturilor omului, a democraţiei şi a integrităţii”, a spus ea în plenul PE.Au fost prezenţi la ceremonia de la Strasbourg şi Leonid Volkov, unul dintre consilierii politici ai lui Navalnîi şi şeful său de campanie în timpul alegerilor prezidenţiale din 2018, precum şi Kira Iarmîş, ataşatul de presă al acestuia.Decizia privind decernarea premiului Saharov pe 2021 lui Aleksei Navalnîi a fost luată pe 20 octombrie de conferinţa preşedinţilor, din care fac parte preşedintele PE şi liderii grupurilor politice.Navalnîi a ajuns în atenţia internaţională urmare a organizării demonstraţiilor împotriva preşedintelui Putin şi a guvernului său, a candidaturii sale în alegeri şi a promovării reformelor anti-corupţie.Premiul Saharov pentru libertate de gândire se acordă în fiecare an de către PE, el fiind înfiinţat în 1988 pentru a onora persoane şi organizaţii care luptă pentru drepturile omului şi libertăţile fundamentale. Premiul îşi ia numele de la fizicianul şi politicianul disident sovietic Andrei Saharov, şi constă într-un certificat şi un premiu în valoare de 50.000 de euro. În 2020, Parlamentul European a acordat premiul opoziţiei democratice din Belarus.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal