Aprobat în primă lectură: Noi condiții de amplasare a sistemelor fotovoltaice solare și a instalațiilor eoliene pe terenuri agricole

Aprobat în primă lectură: Noi condiții de amplasare a sistemelor fotovoltaice solare și a instalațiilor eoliene pe terenuri agricole

Majoritatea parlamentarilor au aprobat în primă lectură un proiect de lege ce prevede modificări la lege prin care se vor permite  amplasarea pe terenurile cu destinație agricolă a sistemelor fotovoltaice solare fără a fi necesară schimbarea destinației. Conform acelorași  modificări se permite schimbarea destinației terenurilor agricole de calitate superioară pentru construcția instalațiilor eoliene. Proiectul a fost susținut de toți cei 89 de deputați prezenți în sală.

Proiect de lege este propus de deputatul PAS Vladimir Bolea și prevede modificarea Codului funciar. Aceasta a primit aviz pozitiv de la Guvern. 

Citește și: Guvernul spune „da” unui proiect de modificare a Codului Funciar: Centralele eoliene ar putea apărea și pe terenuri agricole de calitate superioară

Publicitate

„Necesitatea introducerii acestei modificări la Cdul Funiciar a apărut ca urmare a cosntrângerii apărute și a faptului că practic este imposibil de a identifica terenul care să întrunesc toate condițiile necesare de implementare a proiectelor de construcție a sustemelor fotovoltaice solare conform cadrului legaș ți normativelor tenice în vigore”, notează autorul proiectului.

Potrivit lui, pentru aceasta e nevoie de aviz pozitiv de la Agenția de Mediu, Agenția Națională Arheologică, Agenția Geolofie și Resurse Minerale și acees pe terenul unde se precede construcția.

În document este prevăzut ca instalațiile fotovoltaice să fie fixate la sol prin structură metalică și nu prin utilizarea  betonului armat sau al altui tip de materiale de construcție care, ar avea impact negativ asupra fertilității solului. 

Totodată, se prevăd măsuri pentru a conserva și spori fertilitatea  solului. La fel, sunt incluse condițiile de proiectare, instalare, montare și amplasare a sistemelor solare  fotovoltaice și a centralelor electrice eoliene.

Proiectul mai prevede ca panourile fotovoltaice să fie amplasate pe terenuri cu soluri degradate care au bonitatea mai  mică de 40 de puncte. Modificările sunt necesare pentru a  proteja terenurile de calitate superioară și pentru a  creștere siguranța energetică, reducerea importului de energie. 

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

  • Facebook
  • Instagram
  • Youtube
  • Twitter
  • Telegram
  • RSS Feed

APLICAȚIE

  • App Store
  • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
  • Mastercard
  • Visa
  • PayPal