Liliana Vițu-Eșanu a fost aleasă în funcția de președintă a Consiliului Audiovizualului. Aneta Gonța va fi vicepreședinta instituției (LIVE)

Liliana Vițu-Eșanu a fost aleasă în funcția de președintă a Consiliului Audiovizualului. Aneta Gonța va fi vicepreședinta instituției (LIVE)

Liliana Vițu-Eșanu a fost aleasă în funcția de președintă a Consiliului Audiovizualului iar Aneta Gonța în calitate de vicepreședintă a instituției. Ambele candidaturi au fost susținute în unanimitate.

În discursul de prezentare al viziunii sale privind activitatea Consiliului, Liliana Vițu-Eșanu a declarat că principala sa misiune va fi restabilirea încrederii în Consiliului Audiovizualului, de rând cu aplicarea corectă a legislației din domeniul audiovizualului, protejarea spațiului informațional și asigurarea unei transparențe în domeniul proprietății.

Publicitate

Totodată, aceasta a precizat că va pune un accent important pe dialogul cu societatea civilă și cu partenerii de dezvoltare, pentru a dezvolta în special rețeaua de parteneri internaționali. Un alt obiectiv ține și de prezența conținutului local.

„Conținutul și tot ce înseamnă respectarea legislației în ce privește conținutul loca, să ne asigurăm că este respectată, să venim și noi cu capacități pe piața internă, pentru crearea acestui content local, să fie urmărit, să fie viabilă și să aducă și publicitate, , să răscumpere efortul, pe scurt cam astea ar fi direcțiile, ce se va întâmpla la prima etapă”, a declarat Liliana Vițu-Eșanu.

O altă prioritate a noii componente a Consiliului Audiovizualului este și educația mediatică, acest lucru fiind menționat de Aneta Gonța, care a fost propusă și aleasă în funcția de vicepreședintă a instituției.

„Pentru mine cel mai important este educația media, educația mediatică, cred că asta este cheia, nu a în interzice difuzarea anumitor conținuturi ci în a educa publicul din Republica Moldova, pentru ca el să discearnă, să cunoască cum să aleagă între fals și adevărat, propagandă și nepropagandă sau dezinformare. E e un proces foarte lung, nu se face peste noapte, nu se face peste o zi, mizez foarte mult pe cooperarea cu societatea civilă”, a declarat Aneta Gonța.

Amintim că, la data de 3 decembrie curent, Parlamentul a desemnat noii membri ai Consiliului Audiovizualului, proiectul de hotărâre fiind votat de 86  de deputați.

Anterior, a 11 noiembrie curent, Parlamentul a respins raportul CA pentru anul 2020, după o rundă de întrebări și răspunsuri cu replici acide la adresa conducerii CA. Astfel, în conformitate cu Codul serviciilor media audiovizuale modificat recent, membrii CA au fost demiși

Ulterior, președinta demisă a CA, Ala Ursu-Antoci, a declarat că va contesta în instanță hotărârea Parlamentului privind revocarea sa din funcție.

Precizăm că potrivit Codului serviciilor media audiovizuale al R. Moldova, CA este format din șapte membri – trei propuși de fracțiunile parlamentare, doi de organizațiile societății civile și câte unul, propus de Guvern și de Președinție. Membrii CA sunt desemnați prin hotărâre de Parlament, pentru un singur mandat de șase ani.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

  • Facebook
  • Instagram
  • Youtube
  • Twitter
  • Telegram
  • RSS Feed

APLICAȚIE

  • App Store
  • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
  • Mastercard
  • Visa
  • PayPal